La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) va assenyalar que la sol·licitud del jutge José Castro de continuar la instrucció del cas Palma Arena com a magistrat emèrit després de jubilar-se al desembre "no s'adequa" al que preveu la Llei Orgànica del Poder Judicial. Aquest pronunciament, adoptat per unanimitat, és l'acord que es traslladarà al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), organisme que ha de decidir sobre la sol·licitud formulada pel jutge Castro.

Els membres de la Sala de Govern del TSJIB recorden en el seu informe que en el jutjat de Castro hi ha "un nombre significatiu" d'assumptes pendents d'avançar en la fase d'instrucció per possibles delictes contra l'Administració Pública, raó per la qual s'ha dotat d'un reforç amb una jutgessa d'adscripció territorial.

Consideren que la prolongació més enllà de la jubilació de les funcions jurisdiccionals del titular del jutjat d'instrucció número 3 de Palma "possibilitaria la continuïtat de les investigacions a càrrec de qui ja ha vingut coneixent d'elles des de la seva incoació", però assenyalen que aquesta opció no està prevista en la Llei.

Recorden que allò sol·licitat per Castro no és romandre en actiu com a "jutge emèrit sense més" després de la seva jubilació forçosa als 70 anys, sinó que amb aquesta condició se li permeti continuar la instrucció del cas Palma Arena fins a la seva culminació.

La Llei Orgànica del Poder Judicial i el reglament de la carrera judicial preveuen la prolongació de funcions com a magistrat emèrit "exclusivament per a "formar sala" com a magistrat suplent al Tribunal Suprem, els tribunals superiors de justícia, l'Audiència Nacional i les audiències provincials".