El grup parlamentari popular va iniciar el tràmit per impedir que les menors puguin avortar sense permís patern i ho va fer a través d'una proposició de llei que va registrar al Congrés dels Diputats, i que va provocar les crítiques de l'oposició i associacions. En el text registrat, el PP sosté que el fet que les menors de 16 i 17 anys es trobin acompanyades pels seus representants legals és "fonamental" per a situacions de "vital importància i impacte futur", com l'avortament.

Per això suprimeix la possibilitat que aquestes puguin prestar el consentiment per elles soles, com recull l'actual legislació aprovada el 2010 sota el govern del PSOE, de manera que necessitaran "a més de la manifestació de la seva voluntat, el consentiment exprés dels titulars de la pàtria potestat". Les menors que vulguin avortar i no obtinguin aquest consentiment hauran d'acudir a la via judicial.

El portaveu del grup, Rafael Hernando, va exposar la iniciativa, que, segons va dir, dóna compliment al programa electoral del PP i respon a un "consens social". La intenció del grup és debatre i aprovar la proposició abans que finalitzi l'actual període de sessions, com a molt tard a finals de març, donada la quota d'iniciatives parlamentàries que té el PP.

Fins ara dues lleis han regulat la interrupció voluntària de l'embaràs a Espanya: la primera, de 1985, va despenalitzar l'avortament en diversos supòsits, i la vigent, de 2010, és una llei de terminis.

En aquest sentit, la diputada del PP Marta González va xifrar en menys de 150 les menors que han avortat en l'últim any, xifra que inclou les que ho han fet amb i sense consentiment, i va reconèixer que el nombre de les que ho fan sense autorització és "molt petit".

La secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Montón, va rebutjar el text per considerar que "deixarà en la més absoluta indefensió les dones més joves i vulnerables", mentre que la diputada d'IU Ascensión de las Heras va acusar el PP de "fer trampes", ficar la reforma "per la porta del darrere" i legislar "en contra dels drets humans i contra les dones".

El PNB estudiarà la proposta, tot i que va recordar que no està d'acord amb el punt concret de la llei que ara es vol modificar, i UPyD va dir dubtar molt que el seu partit pugui avalar aquest "nyap".