Ucraïna, que es prepara per celebrar el primer aniversari del canvi de poder a Kíev després de la revolució del Maidan, va patir un dur cop en la guerra que manté des de fa deu mesos contra els separatistes prorrussos a l'est del país. Després d'una dura resistència i assetjats pels rebels, els soldats governamentals van haver d'abandonar Debáltsevo, l'estratègica ciutat que enllaça els dos bastions separatistes de Donetsk i Lugansk, on se seguia combatent tot i l'alto el foc assolit la setmana passada a Minsk.

El president ucraïnès, Petró Poroshenko, va confirmar que el 80 per cent del contingent ucraïnès desplegat a Debáltsevo, atacada des de dimarts per les milícies separatistes, s'havia retirat de la ciutat. Poroshenko va viatjar cap a la zona del conflicte, on es reunir amb alguns dels soldats que havien defensat la ciutat.

Els rebels parlen, en comptes de replegament organitzat, de la rendició de milers de soldats desmoralitzats que haurien deposat les seves armes abans d'abandonar la ciutat gràcies a un corredor obert per les milícies. El subcap del comandament militar separatista a Donetsk, Eduard Basurin, va arribar a dir que fins a 3.000 soldats governamentals haurien mort en els combats, una xifra no confirmada per altres fonts i que podria ser part de la guerra de propaganda que es desenvolupa en paral·lel a la contesa bèl·lica.

Poroshenko va proposar el desplegament de forces de manteniment de la pau de l'ONU a l'est d'Ucraïna. El mandatari va fer aquesta proposta en una reunió del Consell de Seguretat Nacional i de Defensa ucraïnès, que va convocar després de tornar d'una ràpida visita a la zona de conflicte. Va afegir que "la millor opció seria que la missió estigués encapçalada per forces policials de la Unió Europea".