El jutge Pablo Ruz ha remès al Jutjat d'instrucció número 32 de Madrid còpia testimoniada del cas Gürtel en relació a la causa sobre els esborrats per part del PP dels ordinadors del seu extresorer Luis Bárcenas que dimecres es va saber que s'havia extraviat per raons que s'estan investigant.

Ruz va adoptar aquesta decisió després de rebre ahir la petició del jutjat d'instrucció número 32 de Madrid que li tornés a remetre tota la documentació que ja li va enviar quan es va inhibir en favor dels jutjats ordinaris en entendre que l'Audiència Nacional no era competent per investigar aquests fets.

La pèrdua del sumari va ser denunciada per una de les acusacions quan va preguntar pel recurs d'apel·lació que havien interposat davant l'Audiència Provincial de Madrid contra l'arxiu d'aquesta investigació per part del jutjat 32, la titular del qual va considerar que la destrucció dels discos durs dels dos ordinadors que Bárcenas tenia a la seu del PP no era constitutiva de delicte de danys ni encobriment.

Aportació de documents

Per solucionar la pèrdua, la titular del jutjat va dictar una providència emplaçant per a ahir les parts perquè aportessin tota la documentació que tinguessin en el seu poder amb l'objecte de reconstruir la causa, i es va dirigir també a Ruz perquè tornés a remetre còpia del que ja va enviar quan es va inhibir d'aquests fets.

El Jutjat, en aquesta mateixa resolució, explicava que una funcionària va al·legar que al febrer de 2014 es va remetre a l'Audiència Provincial el recurs d'apel·lació mitjançant una providència, segellada amb data d'entrada un mes després en el Deganat dels Jutjats de Madrid.

Una empleada del jutjat va afirmar que juntament amb aquesta providència havia remès el sumari a l'Audiència Provincial, però quan el jutjat va preguntar al Deganat per la recepció de la causa, aquest va respondre que no la tenia. El jutjat es va dirigir llavors a l'Audiència de Madrid, que li va respondre que tampoc tenia aquest recurs d'apel·lació, i per això ara la jutge pretén reconstruir el sumari amb la documentació de les parts i del propi Ruz i poder donar curs de nou al recurs.

Mentrestant, l'oficina judicial del Jutjat d'Instrucció número 32 de Madrid ha incoat un expedient governatiu per esbrinar el que ha passat.

La desaparició d'aquesta causa no ha passat tampoc inadvertida en l'àmbit polític i PSOE i UPyD van manifestar les seves sospites que el PP pugui estar darrere de la pèrdua, i van parlar d'"esperpent"i d'episodi "escandalós" i "increïble". Gaspar Llamzares, diputat d'IU, que està personada com a acusació en la causa, va assenyalar que "plou sobre mullat".