El grup gihadista Estat Islàmic (EI) va tornar a mostrar la seva extrema violència a la ciutat occidental iraquiana d'Al-Bagdadi amb l'assassinat de 43 ciutadans, als quals va cremar vius després d'haver-los mantingut segrestats durant més d'una setmana.

Una font de seguretat va dir que els morts eren majoritàriament policies i membres dels Consells de Salvació -milícies sunnites progovernamentals- que lluitaven contra l'EI a Al Bagdadi, a la província occidental d'Al-Anbar.

Setge a un complex residencial

La font va afegir que les forces de seguretat i milicians iraquians, amb el suport aeri de la coalició internacional liderada pels Estats Units que bombardeja posicions de l'EI a la zona, ahir van aconseguir aixecar el setge imposat pels gihadistes durant més de vuit dies a un complex residencial d'aquesta ciutat.

També va afegir que la segona brigada de la policia federal de l'Iraq, així com els milicians tribals i els voluntaris, van arribar divendres a la nit a Al-Bagdadi a petició del primer ministre iraquià, Haidar al Abadi. Els avions de la coalició internacional van oferir a aquestes tropes una coberta aèria que els va facilitar l'operació de l'aixecament d'aquest setge.

Les forces iraquianes van entrar després en el complex residencial per lliurar menjar i ajuda humanitària als seus residents, que es calculava que eren unes mil famílies, que patien per falta d'aliments, electricitat i serveis.

Fins al moment segueixen els enfrontaments entre els integrants de l'EI i les forces iraquianes a les rodalies d'aquesta urbanització, va afegir la mateixa font, que va assegurar que les tropes de l'Iraq no es retiraran fins a aconseguir l'alliberament total de Al-Bagdadi, ocupada pels jihadistes la setmana passada.

D'altra banda, el 17 de febrer, el grup terrorista va cremar unes altres 40 persones a la mateixa zona de l'oest de l'Iraq, encara que aquesta vegada les va assassinar primer. Igual que amb els assassinats d'ahir, l'EI no va difondre un vídeo mostrant les seves atrocitats, encara que aquella vegada va cremar els cadàvers públicament, enmig d'una plaça d'Al Bagdadi.

La província d'Anbar està majoritàriament controlada pels radicals i Al Bagdadi era fins fa poc un dels poques ciutats que romania sota el domini de les forces del Govern iraquià. No obstant això, el dia 13, el Pentàgon nord-americà va confirmar que aquesta localitat va ser arrabassada l'Exèrcit iraquià pels gihadistes.

Estats Units té desplegats 300 militars a la base de Ain al-Assad, situada a uns 15 quilòmetres de distància d'Al Bagdadi.

És inevitable que aquests assassinats recordin al vídeo que va difondre l'Estat Islàmic fa unes setmanes, en què mostrava l'assassinat del pilot jordà Muaz Kasasbeh, tancat en una gàbia i cremat viu. El pilot va ser segrestat el 24 de desembre.