El primer ministre francès, Manuel Valls, va elogiar ahir l'"exercici de responsabilitat" i el "sentit d'Estat" que, al seu entendre, ha demostrat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en firmar amb el president, Mariano Rajoy, el pacte d'Estat contra el terrorisme gihadista. Valls també va fer una crida a la comunitat internacional i a la població civil a reaccionar "amb determinació" contra aquest tipus de terrorisme. Ho va fer en el marc de la cimera de socialdemocràtes europeus que es va celebrar ahir a Madrid i on van participar uns quaranta dirigerents, entre els quals hi havia primers ministres, ministres i alts funcionaris de la UE així com el president del Parlament Europeu, Martin Shultz.

L'esdeveniment va ser inaugurat amb els discursos del president del PSOE, Pedro Sánchez, el president del PSE i excap del Govern búlgar, Sergei Stanishev i l'expresident del Govern Felipe González. Al seu torn, Sánchez va assegurar que Espanya està "lluny" d'haver solucionat els seus problemes estructurals de feina i va acusar el president, Mariano Rajoy, d'haver propiciat una desigualtat "d'uns nivells sense precedents". El líder socialista va carregar contra les receptes del president contra la crisi en el seu discurs d'apertura. A la seva intervenció íntegrament en anglès, va reconèixer que "el pitjor de la recessió" a Europa sembla que ha quedat enrere però va puntualitzar que el creixement és "massa baix", els nivells de deso?cupació són encara inacceptables o que existeix un risc de deflació. "Les polítiques conservadores a Europa estan minant la cohesió social", va afegir davant de convidats com el vicecanceller alemany i titular d'Economia, Signmar Gabriel i el mateix Valls. Amb tot, Sánchez va insistir que la prioritat ha de ser consolidar la recuperació "justa i inclusiva", amb polítiques a favor de la inversió, el creixement, l'ocupació i la reindustrialització, a banda de combarte l'evasió fiscal de les grans empreses.

En aquest sentit, va destacar la "necessitat" que el PSOE guanyi les eleccions generals de novembre per "restaurar els drets socials i laborals", aconseguir llocs de feina de qualitat i lluitar contra la desigualtat. A més, va atribuir a la socialdemocràcia que la UE hagi canviat la seva política econòmica en els últims mesos amb el pla d'inversions impulsat pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el canvi de posició del Banc Central Europeu i la flexibilització dels objectius d'ajustament fiscal.

Front comú internacional

Al seu torn, el primer ministre francès va felicitar Sánchez per haver signat el pacte contra el terrorisme amb el Govern. Després de recalcar que Sánchez ha "demostrat el seu sentit d'Estat i de la responsabilitat en aquests moments tan particulars en què hi ha amenaça terrorista", Valls va defensar que això és "marca dels socialistes". D'altra banda, va insistir també en la necessitat de fer front comú contra aquesta amenaça i va alertar de la creixent presència de l'organització terrorista Estat Islàmic o Dash al sud de Líbia, un país proper a Europa.

"Avui sabem que hi ha llaços entre certs grups terroristes i Dash, Estat Islàmic, al sud libi i és per això que la comunitat internacional, no França, ha d'actuar. França sempre ha adoptat la seva responsabilitat" amb la lluita antiterrorista, va insistir. "Hem de viure, a la vista de la situació que coneixem al món, amb el risc terrorista, que és particularment elevat a l'exterior i també a l'interior de la nostra societat, perquè són joves molt radicalitzats, nascuts als nostres països, que prenen les armes, ja sigui perquè s'han radicalitzat anant a combatre a Síria, o a través d'internet o la presó, que prenen les armes contra els seus propis països", va afegir el primer ministre. Per això, va insistir, cal actuar amb "determinació" en el marc internacional per reforçar els mitjans de defensa, així com lluitar contra la "propagació del radicalisme islàmic".

En aquest context, va dir que "ens felicitem d'aquest moviment extraordinari a París i Copenhaguen", en al·lusió als recents atemptats en aquestes dues capitals, perquè " és la societat també la que ha de reaccionar en un Estat de dret i de democràcia davant del terrorisme".

Al final de la reunió, Sánchez, Valls, altres dirigents socialdemòcrates i l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero van retre homenatge al Bosc del Record del Parque del Retiro de Madrid a les 192 víctimes dels atemptats de l'11 de març de 2004 en els trens de rodalies de la capital.