Milers de persones van marxar ahir pel centre de Kíev per celebrar el triomf de la revolució del Maidán i el derrocament del president Víktor Ianukóvitx ara fa un any, amb els ulls posats a l'est del país i el temor a una ofensiva prorrusa contra el port de Mariúpol.

L'anomenada "Marxa de la Dignitat" va recórrer els principals escenaris de les protestes per acabar a la plaça de la Independència, el Maidán, on va tenir lloc una pregària per la pau, que va tenir un regust amarg per un atemptat registrat a la ciutat de Járkov, a l'est del país però lleial a Kíev.

El president Petró Poroixenko va encapçalar la marxa acompanyat per membres del seu Govern i una desena de líders europeus, entre ells el president alemany, Joachim Gauck, i el del Consell d'Europa, Donald Tusk.

També s'hi van unir els líders de diversos països de l'Est d'Europa, bàltics i exsoviètics, que comparteixen amb Ucraïna el temor al veí rus, com la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaite; Polònia, Bronislaw Komorowski; Moldàvia, Nicolae Timofti; Geòrgia, Guiorgi Margvelashvili, i Eslovàquia, Andrej Kiska. Enmig d'un mar de banderes i pancartes, els manifestants van marxar corejant eslògans com "Glòria a Ucraïna" o "Ucraïna és Europa", mentre des de l'escenari a el Maidán sonava l'himne nacional i l'"Oda a l'Alegria", himne europeu.

"Portem a Kíev gairebé un any, des que vam sortir de Crimea", va comentar a Efe Zera, una doctora d'uns 50 anys que, coberta per una bandera ucraïnesa, assistia a la manifestació amb la seva família.

Atemptat a Járkov

La manifestació, que va posar fi a tres dies d'actes en record de la revolta del Maidán, en la qual van morir un centenar de persones, es va veure aombrada per un atemptat registrat a Járkov, que es va saldar amb almenys dues víctimes mortals i una quinzena de ferits.

Un artefacte explosiu va esclatar enmig de la multitud durant una marxa en aquesta ciutat en commemoració de l'aniversari, segons fonts de seguretat ucraïneses.

Kíev va anunciar l'inici d'una operació antiterrorista a la ciutat, mentre que el Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) va informar de la detenció de quatre individus.

Les autoritats van assegurar que els detinguts pretenien atemptar així mateix en un centre comercial i en un club de voluntaris a la mateixa ciutat, i el president Poroixenko va anunciar també que s'havia evitat un atemptat similar a Odessa.

No hi ha pau

Un oficial ucraïnès va denunciar a mitjans locals que les milícies rebels van atacar ahir al matí amb un tanc, llançador de granades i armes curtes les posicions de Kíev a Shirókino. Els combats a pocs quilòmetres de Mariúpol, capital alternativa de la regió de Donetsk que manté lleialtat a les autoritats de Kíev, contrasten amb les informacions ofertes ahir pel comandament militar dels separatistes, que havia donat per acabades les hostilitats en tota la línia de separació entre els dos bàndols.