La secretària d'Estat d'Educació, FP i Universitats, Montserrat Gomendio, va afirmar que el sistema universitari espanyol "no és sostenible" i que caldrà iniciar en algun moment el debat sobre quin tipus de sistema volem. Gomendio va qualificar d'"equació impossible" el fet que a Espanya es tingui una de les majors taxes d'accés a la universitat de tota la Unió Europea, una de les taxes més baixes de matrícula, impostos baixos i pràcticament cap selecció d'entrada a les facultats.

La secretària d'Estat d'Educació va afegir que "el problema és que l'educació no és gratuïta" i la pregunta és "qui ho paga, quan i com". Va explicar que als Estats Units la universitat pràcticament la paga l'estudiant, mentre que a l'altre extrem, als països nòrdics, gairebé no hi ha taxes però tenen un elevadíssim nivell d'impostos.

Va apuntar que el model predominant a Espanya és que el finançament públic estigui lligat al nombre d'alumnes, quan a països amb nivells d'excel·lència té "pes" la qualitat docent o els resultats científics.

Va negar que Espanya inverteixi "poc" en beques, ja que el curs passat es va aconseguir tenir el pressupost més elevat de la història (més de 1.400 milions d'euros) i, en comparació amb altres països, no existeix el sistema de préstecs. Espanya beca "més del 20% dels alumnes a la universitat i, per tant, és molt generosa", va emfatitzar.

Quan es van fixar les "baixíssimes exigències" de rendiment acadèmic per accedir als ajuts -un 5,5 a la universitat per estudiar gratuïtament i un 6,5 per obtenir una quantia que no cal tornar- es va qualificar la mesura d'"excloent i segregadora", però s'ha millorat en el rendiment dels alumnes "substancialment", va asseverar

Gomendio va insistir que el reial decret que flexibilitza la durada de les carreres, permetent graus de 3 anys (als que ella anomena "4-1" en lloc de "3 + 2" com fan els que el critiquen), és una mesura opcional i que els propis rectors ja la van suggerir el 2006.

Fer un grau de 3 anys no implica que l'estudiant surti pitjor format que amb un de 4 anys o que hagi de fer de forma obligatòria un màster després ni que aquest sigui de dos anys en lloc d'un, va destacar, contestant així a les raons per les quals el Sindicat d'Estudiants ha convocat una vaga per als dies 25 i 26.

Espanya compta amb més de milió i mig d'universitaris, 83 universitats, 200 campus i 2.676 graus, dels quals gairebé mil són de Ciències Socials i Jurídiques.