Un terratrèmol de magnitud 5,2 a l'escala de Richter, amb epicentre a Ossa de Montiel (Albacete), va sacsejar la zona centre d'Espanya sense causar dany personals ni materials importants. El sisme es va poder sentir durant diversos segons amb claredat a Castella-la Manxa, Madrid, Comunitat Valenciana i Múrcia, encara que l'epicentre es va situar a la petita localitat d'Ossa de Montiel, que compta amb uns 2.530 habitants i acull al seu entorn el Parc Natural de las Lagunas de Ruidera. En tot cas, a totes les autonomies excepte Galícia i Catalunya es va notar el sisme.

Aquest terratrèmol, seguit per diverses rèpliques, la major d'elles de 3,1 graus en l'escala de Richter, és el de major magnitud registrat a Espanya des del 2012, tot i que segons el delegat del Govern a Castella-la Manxa, Jesús Labrador, no va provocar danys personals ni estructurals d'importància, excepte "algun lleu incident com la caiguda de pedres sobre algun vehicle". Labrador va transmetre "un missatge de tranquil·litat" i va assegurar que "s'han pres totes les mesures complementàries que solen acompanyar aquest tipus de successos".

Dos trens de reconeixement, un d'alta velocitat i un altre convencional, van circular en règim de "marxa a la vista" a la zona d'Albacete on es va registrar l'epicentre del terratrèmol per comprovar la seguretat de les vies.

L'alcaldessa d'Ossa de Montiel, María Luisa Clemot (PSOE), va valorar positivament que hagués quedat tot "en un ensurt" i que no s'haguessin produït danys personals ni materials, abans de desmentir que s'obrís una esquerda al terra del polígon industrial Ossa Menor, com es va difondre en un primer moment.

No obstant això, la primera reacció dels veïns d'aquest municipi, poc després produir-se el terratrèmol, va ser sortir al carrer espantats en recerca de respostes. "Ens hem espantat molt, això no s'espera", va ser la frase més repetida.

Unes cinquanta persones es van concentrar a la plaça del poble convocades per la plataforma antifracking a la comarca de Campos de Montiel per exigir la paralització dels projectes d'aquesta pràctica que hi ha dissenyats per a aquesta zona de la demarcació.

A Conca, la precaució va portar la direcció de l'Hospital Recoletas a desallotjar durant mitja hora com a mesura preventiva el centenar de persones que es trobaven a l'interior en el moment del sisme.

La central nuclear de Trillo (Guadalajara) va notificar al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que la instrumentació sísmica de la planta va registrar el terratrèmol, sense que hagués suposat cap alteració en el seu funcionament, que es manté al cent per cent de potència.

Així, el succés, que no va tenir cap impacte en els treballadors, el públic ni al medi ambient, es classifica de manera preliminar amb nivell 0 -el més baix- a l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).

Per part seva, el Col·legi Oficial de Geòlegs (ICOG) va explicar que el terratrèmol va desprendre una energia equivalent a 100 tones de TNT, tot afegint que el més "estrany" és que aquest alliberament d'energia s'ha produït en una zona intraplaques, "on amb prou feines hi ha registres previs de terratrèmols".

Com a conseqüència del sisme, es va detectar un increment del 300 per cent de trucades al Servei d'Emergències 112 de Castella-la Manxa respecte dilluns passat. A més, hi va haver un augment del 20 per cent en el volum de trucades totals cursades, mentre que es va registrar un major trànsit de trucades a altres serveis d'emergència del centre de l'Estat.

El Servei d'Atenció d'Urgències 112 de Castella-la Manxa va rebre 960 trucades telefòniques després del terratrèmol i el major nombre de trucades es va registrar en els primers 15 minuts després del terratrèmol.