El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va reclamar diàleg i respostes polítiques al problema català al cap del Govern, Mariano Rajoy, que es va mostrar disposat a parlar, però mai sobre la unitat d'Espanya, la sobirania nacional o la igualtat de drets dels ciutadans. Duran i Rajoy van confrontar les seves visions contraposades sobre el problema català durant el "cara a cara" que van protagonitzar en el Debat de Política General, que, no obstant, va estar més centrat en l'economia, una matèria en la qual les seves discrepàncies són menors.

El portaveu de CiU va criticar al president del Govern per la seva "negligència" i la seva "incapacitat manifesta" per donar solucions polítiques, va dir, a un problema polític que existeix a Catalunya, on hi ha una majoria de ciutadans que volen modificar l'status quo i part d'ells opta per la independència. Un problema que, segons ell, només es pot resoldre a través del diàleg i que, en última instància, haurà de suposar una consulta als ciutadans.

Davant d'això, va criticar que el Govern només opti pels recursos als tribunals i va advertir que arribarà el dia en què el Parlament català declari la independència i Rajoy respongui amb un recurs judicial.

"No es mou", va retreure el diputat de CiU a Rajoy, a qui va criticar la seva "insensibilitat" davant els 23 punts que li va posar sobre la taula el president de la Generalitat, Artur Mas, el 30 de juliol i li va demanar que, si està disposat a dialogar, faci alguna proposta.

El cap de l'Executiu va respondre a Duran que està disposat a dialogar sobre aquests 23 punts i sobre el que faci falta, però li va advertir que no compti amb ell per parlar de la igualtat d'Espanya, la sobirania nacional o sobre la igualtat de drets dels espanyols. I va admetre que a Catalunya hi ha un problema polític, però, segons la seva opinió, un problema més gran és "que la llei no es compleixi".

En aquest sentit, va apuntar que hi ha un marge molt petit per parlar quan l'única opció que es dóna és la d'acceptar o no un referèndum il·legal i li va recordar que el Parlament no té capacitat per declarar la independència de Catalunya, de la mateixa manera que el Parlament grec no pot decidir sobre com reestructurar el seu deute, ja que no té competència per a això.

Punts d'acord

Rajoy i Duran van exhibir més punts d'acord, malgrat les seves discrepàncies, sobre el panorama econòmic d'Espanya, la millora del qual va admetre el parlamentari català, que tot i això va alertar de l'"alarmant precarietat" de l'ocupació que es crea i va qüestionar que s'hagi traspassat una "línia vermella" en l'atenció a les persones dependents.

En aquest sentit, Duran i Lleida va reclamar al cap de l'Executiu plans de suport a la família, contra la pobresa i contra l'atur, així com una veritable reforma fiscal i del sistema de finançament autonòmic.

Una altra de les demandes del portaveu de CiU al Congrés a Rajoy va ser la de la rebaixa de l'IVA cultural, una proposta respecte a la qual el president no va tancar la porta i a la qual es va referir com "una línia en la qual hem d'aprofundir en el futur".

Tampoc va descartar Rajoy noves rebaixes fiscals en altres àmbits com el dels autònoms en el que queda de legislatura i es va mostrar d'acord amb Duran en la necessitat de fer alguna cosa en matèria de racionalització d'horaris.