El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz prendrà demà declaració als quatre presumptes integrants d'una xarxa de reclutament i adoctrinament del grup terrorista gihadista DAESH o Estat Islàmic (EI), detinguts aquest dimarts per la Guàrdia Civil a Melilla i Catalunya.

Segons han informat avui fonts jurídiques, Pedraz té previst començar a les deu del matí els interrogatoris als quatre detinguts.

Es tracta de dos germans que van ser detinguts a Melilla i la germana dels quals, menor d'edat, va ser arrestada el desembre passat en el marc de l'operació Kibera, que es va saldar amb la detenció de set persones, així com de dos més que van ser arrestats a Barcelona i Melilla.

Els dos germans, segons el ministeri de l'Interior, eren els responsables de la creació i administració de diverses plataformes d'internet a través de les quals difonien tota mena de material propagandístic de grups terroristes, especialment el conegut com a DAESH, que era editat i traduït a l'espanyol pels detinguts per arribar a un nombre més gran de persones.

A més de fer apologia de tàctiques terroristes, amb especial èmfasi a l'acte de martiri, tots dos es dedicaven també al reclutament de dones que després de l'oportú procés d'adoctrinament acabaven integrant-se en aquest grup terrorista.

Les activitats de reclutament no es limitaven a l'entorn virtual sinó que els dos detinguts es valien de reunions privades a domicilis on mostraven a potencials musulmans captats els vídeos més actuals i mediàtics de DAESH amb la finalitat d'adoctrinar-los perquè finalment s'incorporessin al grup terrorista a les zones de conflicte.

Els altres dos detinguts a Catalunya -a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i Sant Feliu de Guíxols - interactuaven en aquestes plataformes gestionades pels arrestats a Melilla i desenvolupaven una intensa activitat pro gihadista autònoma, i al seu torn interactuaven en una pàgina de Facebook administrada des de la ciutat autònoma.

En aquest cas, el perfil dels dos detinguts és diferent entre ells. Un d'ells correspondria al d'un dinamitzador que editava i difonia prolíficament el material vídeo-gràfic dissenyat per al reclutament de nous gihadistes, mentre que l'altre es correspon amb un perfil prototípic d'actor solitari, és a dir, havia passat de consumir propaganda filoterrorista a realitzar un intens proselitisme d'iguals característiques.

Ell mateix s'havia definit en un reportatge de la cadena de televisió CNN sobre radicalització islamista com un simpatitzant de l'Estat Islàmic resident en una societat occidental.

Segons ha informat el ministeri de l'Interior, un dels detinguts va administrar una comunitat virtual on s'editava material propagandístic de DAESH, un portal web que va arribar a tenir més d'un miler de seguidors i un gran impacte a zones d'Espanya amb alt índex de radicalització islamista.

A la xarxa social Facebook també hi havia multitud de partidaris fora d'Espanya, en concret a Llatinoamèrica i a d'altres països tan dispars com Bèlgica, França, el Pakistan, Marroc, Aràbia Saudita, els Estats Units, Turquia i Tunísia.