El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz pren avui declaració als quatre presumptes integrants d'una xarxa de reclutament i adoctrinament del grup terrorista gihadista DAESH o Estat Islàmic (EI), detinguts aquest dimarts per la Guàrdia Civil a Melilla i Catalunya.

Pedraz té previst començar a les deu del matí els interrogatoris als quatre detinguts, segons fonts jurídiques.

Es tracta de dos germans que van ser detinguts a Melilla i la germana dels quals, menor d'edat, va ser arrestada el desembre passat en el marc de l'operació Kibera, que es va saldar amb la detenció de set persones, així com dues persones més que van ser arrestats a Barcelona i Melilla.

Els dos germans, segons el Ministeri de l'Interior, eren els responsables de la creació i administració de diverses plataformes d'internet a través de les quals difonien tot tipus de material propagandístic de grups terroristes, especialment el conegut com DAESH, que era editat i traduït a l'espanyol pels detinguts per arribar a un major nombre de persones.

A més de fer apologia de tàctiques terroristes, amb especial recalcament en l'acte de martiri, tots dos es dedicaven també al reclutament de dones que després de l'oportú procés d'adoctrinament acabaven integrant-se en aquest grup terrorista.

Les activitats de reclutament no es limitaven a l'entorn virtual sinó que els dos detinguts es valien de reunions privades en domicilis on mostraven a potencials musulmans captats els vídeos més actuals i mediàtics de la DAESH amb la finalitat d'adoctrinar-los perquè finalment s'incorporessin al grup terrorista a les zones de conflicte.

Els altres dos detinguts a Catalunya -a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona) i Sant Feliu de Guíxols (Girona)- interactuaven en aquestes plataformes gestionades pels arrestats a Melilla i desenvolupaven una intensa activitat pro gihadista autònoma, i al seu torn interactuaven en una pàgina de Facebook administrada des de la ciutat autònoma.