El Kremlin tenia un pla per annexionar-se la península de Crimea i l'est d'Ucraïna abans de la deposició fa un any de Victor Ianukóvitx, fins llavors president del país i aliat de Moscou. El document, revelat pel diari rus Novaya Gazeta, establia que la caiguda del mandatari seria imminent i que hi hauria una guerra civil, un conflicte que finalment va esclatar amb armes procedents de Rússia.

Novaya Gazeta, un diari de recerca molt crític amb el president rus, Vladimir Putin, va publicar detalls d'un document que, segons el mitjà, va ser presentat al gabinet del president en algun moment entre el 4 i el 12 de febrer de l'any passat, quan els disturbis a Kíev van entrar en la seva fase més violenta.

L'informe deixa en mal lloc el Kremlin, que sempre ha negat que tingués un pla per annexionar-se Crimea abans que el president Ianukóvitx fugís de Kíev el 21 de febrer de l'any passat. La veritat és que Rússia es va annexionar Crimea, una regió majoritàriament russoparlant i on hi ha un fort suport a Rússia, el 21 de març. Però la versió de Moscou assegura que va actuar en resposta a la voluntat del poble, expressada en un referèndum. A través d'un portaveu, el Kremlin va intentar tancar l'assumpte qualificant-lo de "ximpleria del diari".

Es redueixen les hostilitats

Les hostilitats entre les forces ucraïneses i els rebels prorrussos es van veure reduïdes al mínim a l'est d'Ucraïna, mentre Kíev i Moscou obrien un nou capítol en la seva guerra del gas. Tant els separatistes com les autoritats ucraïneses van constatar una significativa disminució de les violacions de l'alto el foc -que va entrar en vigor el passat dia 15- durant la matinada i tota la jornada d'ahir.

Però en un altre front, el president rus va carregar contra el Govern ucraïnès per la seva decisió de tallar el passat dia 19 el subministrament de gas als territoris controlats pels rebels, que l'estan rebent ara directament de l'empresa russa Gazprom. "Per si no n'hi hagués prou amb que allà (a les regions de Donetsk i Lugansk) es passi gana, i amb que l'OSCE hagi constatat que hi ha una catàstrofe humanitària, els tallen el gas. Això ja fa olor de genocidi", va dir Putin. El cap del Kremlin va recordar que els acords de pau de Minsk, signats el passat 12 de febrer, obliguen les autoritats ucraïneses a garantir el subministrament d'energia als territoris controlats pels separatistes.