El jutge Pablo Ruz, que instrueix el cas Bárcenas com a peça separada del cas Gürtel, ha fet un pas decisiu per responsabilitzar el PP per les donacions il·legals que suposadament va rebre aquesta formació política el 2008, únic exercici que no està prescrit, i que el seu llavors tresorer va reflectir en la comptabilitat paral·lela que controlava personalment. La Llei només preveu la responsabilitat penal dels partits polítics des de 2012. Per això, si el jutge determina que hi ha prou indicis de delicte fiscal, només podrà imputar Luis Bárcenas, que era administrador i representant legal del PP davant Hisenda quan van passar els fets.

El jutge ha donat un termini de cinc dies a Hisenda perquè determini la tributació que eventualment hauria de correspondre al Partit Popular per l'Impost sobre Societats corresponent a 2008 en relació amb les donacions que van ser anotades en els anomenats papers de Bárcenas.

Tot això, assenyala el jutge, "sense perjudici" del que ja ha informat Hisenda sobre això en altres informes, que descartaven el frau fiscal, i "per permetre el complet aclariment dels fets investigats".