El portaveu d'Educació del PSOE al Congrés, Mario Bedera, va reclamar una compareixença urgent del ministre José Ignacio Wert perquè expliqui la "passada de frenada" de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) en la definició dels continguts de l'assignatura de Religió. Els socialistes creuen que la Conferència ?Episcopal s'ha "radicalitzat" i ha fixat uns continguts que passen pel "túnel del temps" fins al 1978, "abans de la promulgació de la Constitució". Bedera va culpar d'això el Govern de Rajoy, per haver donat "ales" a la CEE durant tota la legislatura.

El diputat va rebutjar "frontalment" que al Batxillerat s'expliqui el "creacionisme", el que suposa, segons la seva opinió, "ensenyar a un alumne l'origen diví del cosmos i que aquest no prové del caos ni de l'atzar i avaluar per això". També es va mostrar convençut que a Primària es "tornarà a les pregàries", ja que en l'assignatura "es diu que cal expressar oralment i gestual la gratitud cap a Déu".

El portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, va criticar la visió "antiquada" del PP sobre l'assignatura de Religió quan fins i tot el Papa "està canviant" sobre la forma d'entendre la fe actualment. Macías va lamentar el desenvolupament que el Ministeri d'Educació ha donat a l'assignatura de religió a la Lomce durant la seva intervenció en el ple del Congrés durant el debat de les propostes de resolució del Debat de Política General.

Un mon "canviant"

"Mentre aquí publiquem aquesta visió antiquada de la religió, el Papa ens diu coses com que pagar salaris en negre constitueix un pecat gravíssim. Aquest món està canviant, i fins i tot el Papa, la religió catòlica, els cristians, estem canviant i alguns semblen ancorats en la seva majoria absoluta al passat", va afirmar Macias. El diputat gironí va rebutjar que la Religió sigui assignatura obligatòria als col·legis públics i va demanar la retirada de la Lomce.

Segons Macias, ell no és democratacristià, com sí ho és el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, però es va mostrar convençut que tampoc compartiria el tracte que el Govern del PP vol donar a la religió. "Quan he llegit aquest currículum de Religió, no he pogut més que avergonyir-me com a cristià. Crec que també a un democratacristià li succeiria", va comentar.

La Federació d'Ensenyament de CCOO va demanar la "derogació definitiva" dels acords amb la Santa Seu per evitar l'ensenyament de la Religió a l'escola pública, una situació que veu incompatible amb un sistema educatiu en què es garanteixi el dret a les creences.

L'actual oferta obligatòria de Religió i la seva matèria alternativa (Valors) "no garanteix que tot l'alumnat cursi en algun moment de l'escolaritat obligatòria continguts relatius a l'educació ciutadana i democràtica que el sistema educatiu hauria de garantir per ser un acord dels estats membres de la UE", segons CCOO.

El text normatiu publicat dimarts al BOE, i que organitza el currículum de la formació religiosa i moral, "és coherent amb els acords signats amb la Santa Seu a les acaballes del franquisme, encara vigents i més empoderats que mai", va explicar aquest sindicat. A més, va incidir que la Conferència Episcopal ja tenia reconegudes per part del Govern les competències per a l'elaboració d'aquest currículum. Per tot això, va "exigir" la derogació dels acords amb la Santa Seu.