El Kremlin va insistir que Ucraïna només ha pagat per avançat gas rus per a aquest mes de febrer, és a dir, "fins a final de la setmana", de manera que si no hi ha un altre pagament Gazprom podria tancar l'aixeta. "Per ara continua el diàleg entre Alexei Miller (president de Gazprom) i els seus col·legues ucranians de Naftogaz", va explicar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Peskov incidia així en allò assenyalat dimecres pel president rus, Vladímir Putin, sobre que "el que ha abonat la part ucraïnesa dóna per a tres o quatre dies de subministrament. Si no hi ha prepagament, Gazprom el tallarà en virtut del contracte".

El portaveu també va dir que tant el gegant gasístic rus com el Ministeri d'Energia estan en contacte permanent amb els socis europeus per tractar sobre la qüestió del gas per Ucraïna, però va aclarir que "una cosa són les consultes i una altra els subministraments".

En els últims dies, Rússia i Ucraïna han entrat en una nova "guerra del gas", aquesta vegada provocada pel fet que Moscou va començar a enviar gas directament a les regions separatistes de Donetsk i Lugansk el passat dia 19, després que Kíev els tallés els subministraments. Putin va elevar el to d'aquest contenciós i va arribar a dir que el tall de subministrament d'energia per part de Kíev a les regions separatistes de l'est "fa olor de genocidi".

Ucraïna va anunciar l'inici del replegament del seu armament pesat de la línia del front amb les milícies prorusses de l'est del país, que van dir dubtar de la "sinceritat" del Govern de Kíev per posar fi a la guerra.

El líder de l'autoproclamada República Popular de Donetsk (RPD), Aleksandr Zajárchenko, va assegurar que els seus homes ja han portat a la rereguarda el 90 per cent del seu armament, encara que està pendent la confirmació dels observadors de l'OSCE. Zajárchenko advertir al Govern central que, si la retirada del seu armament no és immediata, "la RPD tornarà a la línia de separació" amb tota la seva artilleria.