La primera polipíndola per prevenir els segons infarts de miocardi ja està disponible a Espanya: una sola càpsula que conté tres components que els malalts cardiovasculars prenen per separat diàriament, de manera que d'aquesta manera es millora l'adherència al tractament.

El director del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC), Valentín Fuster, va presentar aquest medicament únic, que ha desenvolupat aquesta institució en col·laboració amb l'empresa farmacèutica Ferrer.

La secretària d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, que va assistir a la presentació, va destacar la col·laboració publicoprivada per desenvolupar aquest medicament, que es comercialitza amb el nom de Trinomia.

El fàrmac inclou tres protectors vasculars: un antiagregant plaquetari per evitar la formació de trombes, l'àcid acetilsalicílic; una estatina per controlar els nivells de colesterol i per estabilitzar la placa d'ateroma, l'atorvastatina, i un inhibidor de l'ECA, antihipertensiu que evita el remodelat del cor que es produeix després d'un infart, el ramipril.

La píndola ja es pot adquirir a Espanya, sota prescripció mèdica, per uns 10 euros -conté el tractament per a un mes-, i ja s'ha autoritzat a 15 països de la UE, però s'espera que en el termini de quatre anys estigui a 90 països.

El primer objectiu del nou fàrmac, segons va explicar Fuster, és social perquè pugui arribar al major nombre de països, especialment als més desfavorits. I pot portar-se a efecte perquè en tractar-se d'un únic fàrmac i no de tres per separat s'abarateixen els costos de distribució.

Aquesta és la idea que va inspirar el projecte, segons va relatar Fuster, que en un viatge a Moscou va constatar que l'adherència al tractament de les persones que havien patit un infart era baixa a causa del cost econòmic dels fàrmacs.

Ajudes per al tercer món

D'aquí la importància d'aquest fàrmac, tal com va incidir Fuster, perquè de 100 infarts 80 es produeixen a països d'economia mitjana i baixa. El conseller delegat de Ferrer, Jordi Ramentol, va assegurar a més que l'empresa reduirà els costos als països del tercer món perquè accedeixin al medicament el major nombre de persones.