La Policia Nacional ha detingut vuit espanyols com a presumptes autors de diversos delictes comesos per la seva integració i activitat en els grups independentistes prorrussos d'Ucraïna un cop tornats a Espanya després de participar en el conflicte. Es tracta de la primera operació policial duta a terme a Europa contra les activitats de combatents estrangers en el conflicte ucraïnès.

Els detinguts estan acusats de delictes de cooperació o complicitat en assassinats i homicidis duts a terme pels grups i batallons als quals es van unir durant la seva estada a territori ucraïnès, així com tinença i dipòsit d'armes i explosius.

La Policia estima també que les seves activitats poden ser constitutives de delictes que comprometen la pau o la independència de l'Estat, en tractar-se d'espanyols que en participar en el conflicte armat violenten la neutralitat que Espanya ha de mantenir en relació amb la comunitat internacional.

Els arrestats van tornar recentment a Espanya des d'Ucraïna, cap a on es van desplaçar el 2014 per incorporar-se als grups separatistes prorrussos en el bàndol que lluita per la independència de les regions ucraïneses de Lugansk i Donetsk. Les detencions, en el marc de l'operació Danko, encara oberta, es van produir a primera hora del matí.

Tres dels vuit arrestats són exmilitars de l'Exèrcit de Terra pertanyents a moviments d'extrema esquerra i alguns d'ells formaven part d'un grup que van fundar ells mateixos sota el nom de Brigada Carlos Palomino. Dos d'ells van ser arrestats a Madrid capital i la resta a la localitat madrilenya d'Alcorcón, així com a Gijón, Cartagena, Barcelona, Càceres i Pamplona.

Durant la seva estada a Ucraïna, els vuit espanyols van compartir i difondre a través de les xarxes socials el seu entrenament, exhibint uniformes paramilitars, fusells d'assalt, artefactes i dispositius explosius, manifestant-se a favor de la lluita armada dels secessionistes violents, fets que han tingut repercussió en la captació i reclutament de futurs combatents a la zona.

Querella de la Fiscalia

La policia ha detingut aquests homes per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que va rebre una querella de la Fiscalia contra ells basada en un informe policial amb fotos i vídeos en què els arrestats apareixen a Ucraïna amb armes com rifles Kalashnikov.

En el conflicte en què van participar els detinguts hi ha centenars de civils morts, la majoria de nacionalitat ucraïnesa, i alguns d'aquests actes han estat qualificats com a accions terroristes per les autoritats d'Ucraïna, va recordar el Ministeri d'Interior.

Aquesta operació, que culmina diverses investigacions de la Comissaria General d'Informació de la Policia dirigides per la Fiscalia, és fruit d'unes diligències del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional.

L'operació continua oberta i està sota secret de sumari, i s'espera que els detinguts per la Policia (no per ordre del jutge, que només ha ordenat els escorcolls) passin en els propers dies a disposició del jutge Pedraz.