El brutal assassinat del líder de l'oposició liberal russa, Boris Nemtsov, ferri adversari de la ingerència russa a Ucraïna i un dels principals crítics del Kremlin, ha posat contra les cordes el president rus, Vladímir Putin, sotmès ja a fortes pressions de gran part de la comunitat internacional. "Es farà tot perquè els organitzadors i autors materials d'aquest cínic assassinat rebin el seu merescut càstig", va escriure Putin en el seu missatge de condol a la mare del polític, assassinat divendres al vespre de quatre trets per l'esquena a escassos metres de la Plaça Roja de Moscou.

El cap del Kremlin va destacar que Nemtsov "va deixar la seva petjada en la història de Rússia, en la política i la vida social", un discurs molt diferent de les paraules del seu portaveu, Dmitri Peskov, poc després que es perpetrés l'assassinat. "Si comparem amb la popularitat de Putin, Borís Nemtsov era poc més que un ciutadà corrent", havia dit Peskov, després de recalcar que l'opositor no representava cap amenaça en el mapa polític per al cap del Kremlin i que el seu assassinat tenia tots els aspectes d'una provocació.

Entre tots dos missatges, la comunitat internacional va condemnar de manera unànime l'assassinat de Nemtsov i va exigir a Rússia una recerca ràpida i independent per portar els culpables davant la Justícia.

Nemtsov va ser una de les principals veus a Rússia que va denunciar la intervenció de soldats russos a l'est d'Ucraïna. Per aquest motiu el seu assassinat enfortirà, sens dubte, les postures dels països que demanen una política de sancions més dura contra Rússia pel seu paper en la crisi ucraïnesa.

En el plànol intern, la tràgica desaparició de Nemtsov, "un dels polítics més talentosos del període de les reformes democràtiques", segons el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, podria portar a la cohesió de la fragmentada oposició liberal.

Cap dels coreligionaris de Nemtsov va voler apuntar ahir el seu dit acusador contra el Kremlin, però molts van atribuir el seu assassinat al clima d'odi i intolerància cap a la dissidència i al patriotisme que, segons asseguren, fomenten els mitjans russos amb l'anuència de les autoritats.

Els opositors, a una sola veu, van denunciar que l'assassinat de Nemtsov va ser per motius polítics. "Al país s'ha creat una demanda de maldat, d'odi, d'agressió", va dir el pare de les privatitzacions russes, Anatoli Chubais, company de Nemtsov al Govern rus de l'època de Borís Ieltsin, en la segona meitat dels passats anys noranta.

Chubais, que va acudir a dipositar flors al lloc on va ser assassinat Nemtsov, es va mostrar perplex pels comentaris d'alguns polítics sobre el fet que l'opositor podia haver estat assassinat pels seus propis companys, com va apuntar el líder ultranacionalista, Vladímir Yirinovski.

"És hora que tots nosaltres, autoritats, liberals, nacionalistes, conservadors, ens aturem a pensar on portem Rússia", va afegir.

El cotxe dels botxins

La policia de Moscou va localitzar ahir el cotxe des d'on es van efectuar els quatre trets. El Lada Priora blanc dels assassins es va trobar al popular carrer peatonal d'Arbat, a pocs quilomètres d'on es va cometre el crim.

D'altra banda, l'Ajuntament de Moscou, que a primera hora d'ahir s'havia negat a autoritzar una marxa en memòria de Nemtsov per avui diumenge pel centre de la capital, va concedir finalment el seu permís, malgrat que la petició no estava dins dels terminis reglamentaris. El Kremlin va ordenar la creació d'un grup especial per investigar l'assassinat.

L'assassinat de Nemtsov és el tercer d'un destacat dirigent liberal rus en els últims 16 anys; al novembre de 1998, un assassí a sou va acabar amb la vida de la diputada Galina Starovóitova, i el 2003, el diputat Serguéi Iuxenkov va córrer la mateixa sort.