El govern d'Andorra ha decidit ampliar la partida inicial de la línia de crèdit d'urgència que ha habilitat per als empresaris fins als 45 milions d'euros. En un principi n'havien de ser 30 però l'executiu ha pogut mobilitzar més diners dels previstos i "sempre és millor sortir amb una mica de coixí", ha afirmat el cap de govern en funcions d'Andorra, Gibert Saboya. En total, el govern andorrà acabarà habilitant 100 milions d'euros per a les companyies que només tenen comptes a Banca Privada d'Andorra i no tenen possibilitat de finançar-se per cap altra via. D'altra banda, l'executiu ha confirmat que els empresaris que s'hi acullin hauran de pagar uns interessos de l'Euribor més 2 punts.

Els empresaris només podran demanar aquest tipus de finançament per fer front a pagaments de l'operativa corrent com nòmines, cotitzacions a la Caixa d'Andorra de la Seguretat Social (CASS), els lloguers i altres pagaments habituals. Les pòlisses de crèdit es faran per tres mesos i no es descarta que es puguin allargar en funció de les necessitats de cada cas, tal com ha explicat el secretari d'Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé.

La mesura, aprovada d'urgència per garantir la liquiditat a les empreses i que la situació no contamini la resta del teixit econòmic del país, tindrà dues formes diferents en funció de quina sigui la finalitat del crèdit. Si l'empresari el necessita per fer front a pagaments dins del país, haurà d'obrir un nou número de compte a l'oficina central de BPA d'Escaldes-Engordany i serà la mateixa entitat la que gestioni la línia de crèdit. Per a pagaments internacionals, l'empresari haurà d'anar al banc que esculli per formalitzar una pòlissa de crèdit que estarà avalada pel govern andorrà. Tant tipus d'operació com l'altre tindrà un tipus d'interès de l'Euribor +2, un cost que Saboya considera "raonable" i que no serà reintegrat en cap cas. "Aquest cost és el menor dels mals", ha afegit el cap de govern.

Una de les condicions per accedir a la línia de crèdit és que l'empresari no pot incrementar el seu risc financer. "Si un empresari a dia d'avui té un saldo de 100.000 euros a BPA, l'import màxim que podrà sol·licitar al govern per formar part del programa serà de 100.000 euros", però només se li concedirà l'import que l'executiu estimi estrictament necessari, ha matisat Missé. Serà una comissió tècnica integrada per quatre persones designades del govern i quatre de BPA la que s'ocupi d'estudiar les sol·licituds, que es respondran en un termini de "menys de 24 hores". Així doncs, la intenció és que les companyies que demanin diners el divendres ja puguin tenir l'autorització el més aviat possible per poder fer els tràmits per obtenir els crèdits el dilluns.

Les societats que hi estiguin interessades podran demanar el crèdit aquest mateix divendres a partir de les 8.30h i fins a les 19h a les oficines de l'Actua Corner d'Andorra. Preveient una gran quantitat de sol·licituds, el govern andorrà obrirà de manera excepcional també el dissabte, de 8.30h a 14h.

No es descarta l'opció de la cooperativa

Després que aquest dimecres els treballadors de BPA proposessin transformar el banc en una cooperativa per salvar-lo, Saboya ha afirmat que no es descarta cap opció per evitar la liquidació de l'entitat, que és el que el govern preveu en última instància. "No tinc cap oposició ideològica o econòmica en que una de les solucions fos una cooperativa", ha subratllat el cap de govern en funcions.