El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va llançar ahir un missatge des de Toledo al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i a l'"eufòria" amb què els socialistes "sembla que van sortir ahir" de seu Comitè Federal: "Més humilitat, Pedro, heu tingut el pitjor resultat electoral des de 1979", li va recordar. El líder de Podem ho va dir durant la clausura d'un acte a Castella-La Manxa amb motiu de la celebració del Dia de la Regió, acte que institucionalment es va celebrar també a Toledo, al Palau de Fuensalida, a només 550 metres de distància.

"Ni un sol dubte respecte al fet que volem frenar el Partit Popular i treure'ls de les institucions, però qui vulgui entendre's amb nosaltres, Pedro, ha de fer un gir. No val a dir que el PSOE no farà el gir: si el PSOE no gira, amb nosaltres no hi ha acord", va dir Iglesias a Sánchez, a qui va demanar, també, "una miqueta més de tranquil·litat i de suavitat".

D'altra banda, el secretari general de Podem va assegurar que no els agrada haver vist que el PSOE dóna suport al PP en l'acord de lliure comerç amb els Estats Units. "Així no, Pedro, això no és girar; això és seguir fent les coses igual que el PP", va recalcar.

Interromput en nombroses ocasions pels aplaudiments i els crits de "president, president", Iglesias va explicar que en les eleccions de la setmana passada es va viure la "decadència sense parangó del bipartidisme", ja que, va subratllar, els "vells" partits han tingut el pitjor resultat de la seva història.

En aquest sentit, Iglesias va reiterar que els ciutadans no han votat pacte, sinó canvi, i va enumerar tres elements per "entendre's" amb Podem, que va definir com una força de protagonisme ciutadà, que té "tolerància zero" amb la corrupció i que no vol butaques, càrrecs o conselleries perquè "no estarem en cap govern presidit pel PSOE". Sobre això, va subratllar que per arribar a un "acord" amb Podem, el partit liderat per Pedro Sánchez no pot seguir la política de retallades, i va ressaltar que cal defensar plans de rescat ciutadans, per a la gent i no per a alguns privilegiats.

En referència a la corrupció, Iglesias va afirmar que aquest aspecte no només té a veure "amb deshonestos pocavergonyes i amb els lladres que hi ha hagut al partit blau i al partit vermell", sinó amb una forma de governar i de lliurar a constructors i a milionaris concessions administratives i decisions polítiques.

"Mode campanya"

Iglesias també va aprofitar la seva presència per recordar que la carrera cap a les eleccions generals comença ara mateix, i per això va demanar a la gent que parli de política a tot arreu, ja sigui a la cua de l'atur o la facultat: "Cal que us poseu en mode campanya des de ja, cal parlar amb tothom". "Per a nosaltres la campanya de les generals comença demà -en referència a avui-", va dir el líder de Podem, que va aprofitar per oferir-se com "el candidat de tots els que estiguin a favor del canvi".

Encoratjat pels crits de suport incessants, Iglesias va demanar el suport del que va denominar el "jugador número dotze", fent una clara picada d'ullet al nom que rep el públic en els partits de futbol. "Necessitem des de ja per a les generals el número dotze fent política als bars, a la cua de l'atur, a casa amb la família, a la cafeteria, al centre de treball, a la facultat i a tot arreu", va dir.