França i Alemanya van presentar diverses esmenes a la proposta de la Comissió Europea sobre el repartiment per quotes dels refugiats que arriben a Europa per la crisi excepcional al Mediterrani. En un comunicat comú, els ministres d'Interior de França, Bernard Cazeneuve, i Alemanya, Thomas de Maizière, van explicar que el repartiment per quotes "haurà primer de tot de tenir millor en compte els esforços ja efectuats pels Estats membres" en mecanismes de protecció i assistència, com l'admissió humanitària.

Cazeneuve i De Maizière, que van recordar que actualment cinc estats (França, Alemanya, Suècia, Itàlia i Hongria) carreguen amb el 75% dels demandants d'asil, van insistir que "aquesta situació és insostenible" i que el nou dispositiu ha de ser "just", però també "temporal i excepcional".

París i Berlín consideren que els països riberencs del Mediterrani, que reclamen una major solidaritat, han d'aplicar, amb el suport del pressupost europeu, "totes les mesures jurídiques i financeres necessàries per reforçar la vigilància de les fronteres exteriors".

En aquesta mateixa línia, defensen que en aquests països europeus d'arribada, els immigrants siguin traslladats a "centres d'espera" propers al lloc de desembarcament, i que allà es faci la selecció per a la ràpida expulsió dels que no siguin susceptibles d'acollir-se a l'estatut de refugiats.

Per això, admeten que els Estats, l'Oficina Europea d'Ajuda a l'Asil, Frontex i la Comissió Europea hauran de decidir "mesures concretes, utilitzant plenament el marc jurídic existent". Frontex haurà d'avalar en particular els països que facin front a "un flux excepcional d'immigrants irregulars".