Un jutjat del Contenciós-Administratiu va anul·lar el decret del Govern valencià del passat mes d'agost que estableix el copagament en l'àmbit dels serveis socials, el mateix que ja va anul·lar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana el passat octubre. Segons consta en una sentència del passat 20 de maig, feta pública pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), la titular del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 3 de València comparteix els raonaments de la sala del TSJCV, que considera que aquestes prestacions han d'estar regulades per una taxa, i que la seva estipulació únicament pot fixar-se per llei.

"En anul·lar el decret el TSJCV, molts afectats van abandonar els tràmits a la via del Contenciós-Administrativa, però altres no, com és el cas d'un malalt mental de Sagunt que ara aconsegueix un pronunciament positiu, així que és possible que veiem sentències similars en els pròxims mesos", explica Joan Planells, president del Cermi.

Tot i que admet que la sentència del TSJCV està recorreguda en cassació pel Govern valencià, motiu esgrimit per l'Advocacia de la Generalitat en la seva defensa, la jutgessa considera que la prestació sobre la qual es reclama un copagament revesteix la naturalesa de servei públic essencial "la retribució de la qual exigeix la regulació d'una taxa".

"A més d'anul·lar la resolució de copagament, la jutgessa obliga la Generalitat a retornar tot allò cobrat el 2014, amb els corresponents interessos legals, i ha condemnat en costes la Generalitat", va afegir Planells.

Fins ara "tots els pronunciaments jurídics ens han donat la raó", va explicar el president del Cermi, qui veu coincidències tant en aquesta sentència com en la del TSJCV i el recent recurs que el PSOE va plantejar al Tribunal Constitucional sobre aquest mateix assumpte.

Increment brutal

Paral·lelament, el govern català ha incrementat el preu que han de pagar les famílies amb persones discapacitades ingressades en centres públics d'atenció especialitzada sense comunicar-ho prèviament als afectats. Segons la Ser, en alguns casos l'increment és estratosfèric: el copagament, per exemple, ha passat dels 18 als 276 euros. Des de principis d'any, la Generalitat ha afegit un nou criteri per concedir els ajuts i té en compte el patrimoni dels afectats.