Podem ha començat a marcar les seves línies vermelles en les negociacions que s'han iniciat aquesta setmana per a la constitució d'ajuntaments i comunitats, i en aquest context l'executiva del partit es reuneix avui per analitzar el procés de diàleg obert amb altres forces polítiques.

De moment, a Madrid, el candidat de Podem a la Presidència de la Comunitat, José Manuel López, va avançar que exigirà la creació d'una comissió d'investigació a l'Assemblea sobre la corrupció i el deute públic, i aquesta serà una «línia vermella» davant de qualsevol acord, també el de constitució de la Mesa.

En aquest sentit aniran també les propostes que Podem anirà plantejant a la resta de comunitats autònomes per facilitar la investidura dels presidents autonòmics en els diferents territoris.

Podem tindrà com a base aquestes propostes «comunes» a totes les comunitats autònomes per a qualsevol acord, segons fonts de la formació, que van destacar que no afavoriran investidures, ni tan sols amb l'abstenció, si no es compleixen uns «mínims». I aquests «mínims comuns» a les diferents autonomies aniran destinats, no a reclamar càrrecs, sinó mesures per sortir de la crisi, més transparència, reformes en benefici d'una majoria social que aturin les polítiques d'austeritat i plans de rescat ciutadà.

«No hi haurà xec en blanc per a ningú», van insistir fonts del partit, que van defensar que es tracta de «canviar les polítiques» i que, un cop han deixat clar que no entraran en governs presidits pel PSOE, tampoc tenen intenció de facilitar la investidura dels socialistes «en perjudici de la ciutadania».

El camí a seguir ja es va marcar a Andalusia, on el PSOE, segons lamentava la secretària general de Podem a aquesta comunitat, Teresa Rodríguez, encara no ha donat resposta a les condicions imposades pel seu partit sobre la ruptura amb els bancs que apliquen desnonaments, en què la Junta té comptes, i l'eliminació d'alts càrrecs per contractar sanitaris i professors. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias tenen pendent una reunió.