La jutge d'instrucció 6 de Sevilla, Mercedes Alaya, ha imputat onze caps de servei de Formació de les vuit delegacions provincials de la Junta d'Andalusia per la seva relació amb el presumpte frau en els cursos de formació per a l'ocupació. La jutge imputa deu caps de servei de Formació, dos d'ells de Granada, dos de Sevilla i un de Còrdova, Jaén, Almeria, Màlaga, Huelva i Cadis, així com una cap de servei de la Direcció General de Formació, Maria Carril.

Els imputats estan acusats dels delictes de prevaricació i de malversació de cabals públics «per les greus deficiències en el seguiment dels cursos i en la justificació de les subvencions», segons Alaya. Tots ells «van ometre iniciar i continuar els corresponents expedients de reintegrament, no recuperant així els cabals públics compromesos, i van confeccionar les resolucions d'exoneració per les que multitud d'empreses, sense justa causa, van continuar rebent el pagament de subvencions malgrat tenir múltiples subvencions pendents de justificar», destaca la jutge.

La magistrada els cita a declarar, excepte Carril, entre el 9 i el 12 de juny, dates en què és possible que hagi pres possessió de la seva plaça la nova titular del jutjat d'instrucció 6 de Sevilla, María Núñez Bolaños.

Alaya assenyala que els acusats tenien sota «la seva competència tant el departament de planificació com el de seguiment i el de gestió econòmica», des del qual van permetre que es «confeccionessin els certificats pels quals s'acreditava davant la Intervenció que les subvencions havien estat aplicades a la finalitat per a les quals es van concedir».

També permetien, segons la jutge, que constés el «compliment i la corresponent despesa total de l'activitat subvencionada, certificat que alliberava la resta de l'import de cada subvenció».

Detencions al març

Les noves imputacions en aquest cas dels cursos de formació es produeixen després que el març passat la jutge dirigís una operació en la qual va detenir, i després va deixar en llibertat amb càrrecs, 16 polítics. D'ells, nou eren exdelegats provincials de Treball de les diferents províncies andaluses, quatre exdirectors generals i tres responsables de dos centres formatius públics, un de Mijas (Màlaga) i un altre d'Almonte (Huelva). A més, la jutge reclama que es completi l'estudi d'exoneracions amb la informació que aporti la Junta.