El jutge del cas Nóos, José Castro, va rebutjar la sol·licitud de la infanta Cristina de reduir la fiança de responsabilitat civil fixada en 2,7 milions d'euros com a presumpta cooperadora necessària en dos delictes fiscals. La defensa de la germana del Rei, que serà jutjada per presumptes delictes fiscals en els exercicis de 2007 i 2008 per l'Audiència de Palma, havia sol·licitat que es rebaixés la seva fiança a 449.525 euros, una pretensió que Castro va rebutjar en un acte contra el qual no es pot interposar recurs.

El jutge instructor, que va resoldre sobre la petició de la Infanta després que l'Audiència de Palma rebutgés la setmana passada assumir la decisió, explica que els gairebé 2,7 milions d'euros que va imposar de fiança a la duquessa de Palma es corresponen amb el sèxtuple de la quantitat que presumptament va defraudar al costat del seu marit el 2007 i 2008, augmentat en un terç, com estableix la llei.

Castro explica que el total que reclama a la infanta Cristina s'ajusta a la petició de multa anunciada per Manos Limpias, el sindicat que exerceix l'acusació popular en el procediment i que és l'única part que la considera autora de delictes.

Sosté que aquesta quantia s'até de «forma absolutament rigorosa a les previsions» del Codi Penal i que, potser per això, ni la defensa de la germana del Rei ni la Fiscalia, que també va reclamar la rebaixa de la fiança, van impugnar la decisió quan es va establir en l'acte d'obertura de judici oral de desembre de l'any passat.

Respecte l'argument de la representació de la infanta Cristina que en els seus presumptes delictes no concorre circumstància agreujant, el magistrat recorda que tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat, que representa l'Agència Tributària, sí que l'aprecien en Iñaki Urdangarin per l'«ús de persones interposades per ocultar el veritable obligat tributari».

«Si aquest agreujant específic és o no aplicable a la infanta Cristina Federica de Borbó i Grècia pel fet que ha estat acusada com a cooperadora necessària és qüestió que correspon resoldre al tribunal sentenciador», argüeix.

L'instructor també rebutja la idea que caldria considerar l'atenuant de reparació del dany a la germana del Rei perquè a final de l'any passat va consignar al jutjat 587.413 euros, la quantitat que la Fiscalia havia calculat com a participació lucrativa en presumptes delictes que va portar a terme el seu marit.