El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es van reunir per separat amb Albert Rivera per analitzar la situació després de les eleccions del 24 de maig, però el president de Ciutadans els va aclarir a tots dos que els possibles pactes s'han de negociar a cada territori. Rivera es va reunir per primer cop amb el cap de l'Executiu i amb el de l'oposició en un context en què el paper de Ciutadans pot ser fonamental per a la formació de governs a Madrid, Andalusia, Múrcia, Castella i Lleó o la Rioja, a més d'en un bon nombre d'ajuntaments. Rajoy -que en els propers dies també es reunirà amb Sánchez- va garantir que els canvis que està estudiant després dels resultats de les eleccions els emprendrà abans de l'estiu.

Les negociacions de possibles acords a comunitats i ajuntaments es faran a cada territori, segons va transmetre Rivera als dos dirigents en una jornada en què la corrupció -amb noves imputacions en l'Operació Púnica que afecten càrrecs del PP a Madrid i Múrcia- va afegir noves dificultats a les converses en aquestes autonomies. La citació com a imputats dels consellers madrilenys Salvador Victoria i Lucía Figar complica, encara que no bloqueja, la negociació perquè Ciutadans doni suport a la investidura de Cristina Cifuentes com a presidenta de la Comunitat de Madrid.

El partit de Rivera exigeix ??a Cifuentes trencar amb el passat i apartar els imputats per donar-li el seu suport, en tant que el PSOE -que no renuncia a que Ángel Gabilondo presideixi l'autonomia- va advertir que seria «absolutament incomprensible» que Ciutadans «volgués apuntalar el PP» a Madrid, convertida en l'«epicentre de la corrupció».

Aliens a aquests problemes, PP i Ciutadans han subscrit un «document previ» a La Rioja que canalitza l'acord per a la investidura de Pedro Sanz com a president, en tant que a Castella i Lleó també es va produir un primer acostament i una oferta de Juan Vicente Hererra als de Rivera de signar un pacte d'estabilitat per a quatre anys.

Però els principals avenços en el complex mapa de negociacions es van produir a Navarra, on Geroa Bai i EH Bildu van reafirmar la seva voluntat de propiciar un canvi tant en el Govern foral de Navarra com a l'Ajuntament de Pamplona i a molts altres consistoris en els quals podrien arribar a acords.

Joseba Asirón, d'EH Bildu, dóna per fet que serà alcalde de Pamplona amb sel uport de Geroa Bai, Aranzadi (plataforma ciutadana avalada per Podem) i Esquerra-Ezkerra, en tant que Uxue Barkos, de Geroa Bai, es perfila com la presidenta de Navarra amb suport d'EH Bildu, Podem i IE i aspira a sumar el suport del PSN.

També a Castella-la Manxa es van donar nous passos per a un acord entre el PSOE i Podem que permeti la investidura del candidat socialista, Emiliano García-Page. Tots dos partits van acordar tres eixos bàsics per arribar a un acord: la transparència, el rescat ciutadà i la reforma democràtica.

A Extremadura, Guillermo Fernández Vara ha iniciat els contactes amb Podem per intentar aconseguir el seu suport, ja que considera que entre tots dos partits hi ha «sintonia».