Airbus Defence and Space va confirmar que les anàlisis preliminars apunten com a causa de l'accident d'un A400M a Sevilla el passat 9 de maig, en què van morir quatre persones i dues van resultar ferides, la congelació de la potència que van experimentar tres motors de l'aeronau poc després del seu enlairament.

El fabricant aeronàutic europeu va assenyalar que les anàlisis preliminars realitzades han mostrat que tots els altres sistemes de l'avió es van comportar amb normalitat i no han identificat cap altra anomalia durant el vol, de manera que «no tenim cap recomanació addicional a les assenyalades el 19 de maig».

La Citaam -organisme del Ministeri de Defensa encarregat de la investigació de l'accident del A400M- va confirmar que els motors 1, 2 i 3 van experimentar una congelació de la potència poc després de l'enlairament i no van respondre als nombrosos intents de la tripulació de controlar els nivells de potència de la manera habitual, mentre el motor 4 sí que va respondre a les demandes d'acceleració.

Segons el Citaam, quan els nivells de potència es van establir en flight idle (posició de marxa lenta de vol), en un intent de reduir la potència, aquesta efectivament es va reduir, però llavors va romandre en flight-idle en els tres motors afectats durant la resta del vol, malgrat els intents de la tripulació de tornar a guanyar potència.

La companyia va enviar dimarts a tots els operadors del A400M una transmissió d'informació de l'accident actualitzant el comunicat d'alerta que va ser enviat el passat 19 de maig, en la qual informa que les lectures del DFDR (registrador de dades) i del CVR (registrador de veus) han estat completades satisfactòriament i que les anàlisis preliminars han estat portades a terme per la Citaam amb l'assessorament tècnic de representants d'Airbus DS.

La investigació continua

La investigació sobre l'accident patit per l'aparell a Sevilla continua i es donaran noves actualitzacions en el cas que es disposi de nova informació rellevant, segons va establir la compantia en un comunicat. El passat 9 de maig un Airbus 400M, que estava en proves abans de ser lliurat a Turquia, es va estavellar prop de l'aeroport de Sevilla, des d'on s'havia enlairat, morint quatre tripulants i quedant ferits dos més.