Deu dies després de les eleccions del 24 de maig i quan encara estan negociant-se els pactes postelectorals, els líders estatals dels partits es van implicar en les converses, amb reunions a dues bandes entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez i entre aquest darrer i Pablo Iglesias. Si dimarts es van conèixer les entrevistes del president del Govern i del secretari general del PSOE amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, ahir es va difondre -també sense convocatòria als mitjans- el dinar de Rajoy amb Sánchez al Palau de la Moncloa, on fonts dels partits van dir que van parlar de la situació del país després del 24-M, però no de pactes.

La reunió entre el president del PP i el secretari general del PSOE -la tercera que mantenen des que aquest darrer va assumir el càrrec al juliol de 2014- va durar hora i mitja i va servir per intercanviar punts de vista sobre la situació política d'Espanya després de les eleccions. Malgrat el complex mapa territorial que va sorgir de les urnes per l'absència de majories absolutes, els dos dirigents no haurien parlat de pactes, una matèria en la qual els socialistes no volen cap acostament amb el PP.

De fet, minuts abans d'aquesta reunió Sánchez descartava que el PSOE participi en cap «tàctica» del PP a Andalusia per garantir la investidura de Susana Díaz a canvi de governs del PP en diverses capitals. El que va demanar Sánchez a Rajoy és un canvi total en les polítiques del Govern d'aquí a final de legislatura, no només un canvi de cares o de noms.

La visita de Sánchez al Palau de la Moncloa va precedir la seva trobada amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, prevista per a última hora de la tarda, en un lloc «neutral» no especificat i a la que tampoc es va convocar els mitjans de comunicació.

No obstant això, la direcció de Podem s'havia encarregat de refredar hores abans les expectatives en avançar que no hi hauria acords concrets en aquesta reunió. Va ser la primera trobada entre Sánchez i Iglesias, com dimarts van ser les primeres entrevistes de Rivera amb Rajoy i amb el secretari general del PSOE, que va apuntar davant els mitjans que l'objectiu no és arribar a acords, sinó generar «espais de confiança».

Missatges a Rivera

En tot cas, a qui va dirigir els seus principals missatges el líder del PSOE és a Albert Rivera, a qui va demanar «passar de les paraules als fets» i ajudar el PSOE a fer fora el PP de Madrid, de la Comunitat Valenciana i de Múrcia.

El principal objectiu del PSOE és la Comunitat de Madrid, on el canvi és «una exigència moral» i on Ciutadans té l'oportunitat de donar suport a «l'irreprotxable, exemplar, honest i independent», termes amb els quals va definir Ángel Gabilondo.

Rivera, per part seva, va destacar les «dificultats» per arribar a acords amb el PP i el PSOE a la Comunitat de Madrid, en el primer cas per la corrupció i en el segon perquè Gabilondo necessitaria també el suport de Podem per governar.