Un home de 47 anys va ser detingut a Jaén per la desaparició dels seus tres fills de 3, 5 i 7 anys ocorreguda a la tarda de dimarts, va explicar el delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz. Segons va assenyalar Sanz, l'arrest es va produir després de la presentació d'una denúncia a la Policia Local, que va ser traslladada directament als cossos de seguretat de l'Estat.

Les investigacions van portar a la detenció del pare dels tres menors, que estaven tutelats per la Junta d'Andalusia en un centre a La Carolina (Jaén) i la custòdia dels quals reclamava. El delegat del Govern a Andalusia va confirmar que els nens estaven tutelats per un tècnic de la Junta que acompanyava el pare en les seves visites als menors.

Segons el Diario de Jaén, dimarts a la tarda la Guàrdia Civil va rebre la denúncia del pare en la qual deia que estava amb els nens en un parc i quan va mirar enrere, no els va veure, i que havien desaparegut. El progenitor havia anat a visitar els seus tres fills en una trobada concertada, autoritzada segons el règim de visites previst. El pare va ser preguntat pel que havia passat pels agents, però les seves explicacions els van fer sospitar i es va decidir detenir-lo amb la imputació de ser col·laborador en la desaparició dels nens.

Sanz va assegurar que les investigacions van "per bon camí", però va assenyalar que cal ser prudent i va advocar per treballar en coordinació amb les autoritats judicials i els cossos de seguretat de l'Estat. Va assegurar que tenen "confiança" que els nens "es trobin bé" i que el cas es pugui resoldre "com més aviat millor" i "amb bon resultat".

Sobre les sospites que es tracti d'un cas similar al de José Bretón a Còrdova, que va acabar amb la mort de dos menors, va manifestar que és "precipitat" barrejar casos i que confia que "no tingui cap similitud, ni en la pràctica ni en el resultat". En aquest sentit, va insistir que, per prudència, es guarda silenci sobre les actuacions que s'estan desenvolupant.

Investigació oberta

La Junta d'Andalusia ha obert una investigació per aclarir la desaparició dels menors, mentre que la Guàrdia Civil segueix la recerca "sense descartar cap hipòtesi". La delegada del Govern andalús a Jaén, Purificación Gálvez, va explicar que els menors es trobaven tutelats per la Junta des del mes de desembre. Gálvez va afegir que la Junta ha denunciat la desaparició dels nens tant davant les forces de seguretat com davant la Fiscalia, i va assenyalar que es tracta d'una "gestió molt complicada" en tractar-se de menors, tot i que va confirmar que s'està realitzant una investigació reservada per saber el que ha passat i per "depurar responsabilitats" si se'n derivès alguna.

El pare dels nens es va plantar dilluns davant de la Delegació de la Junta d'Andalusia a Jaén per fer-se escoltar. Volia que li tornessin rls seus tres fills, la custòdia dels quals li havien retirat fa uns mesos. Un dia més tard, va denunciar la desaparició dels nens en un parc de la Carolina. L'home compta amb antecedents penals, i fonts molt properes al cas parlaven fins i tot d'antecedents greu que podrien estar relacionats amb la intervenció dels Serveis Socials en la família.

La Conselleria d'Igualtat, Salut i Polítiques Socials va retirar la tutela dels seus fills al detingut i la seva dona, que, segons El Mundo, estarien separats oficialment, encara que a la pràctica conviuen. Pel que sembla, els nens estaven a punt de ser donats en acollida, de manera que la desaparició podria respondre a una mesura desesperada del pare per mantenir els menors a prop.