El Govern de Grècia va anunciar la seva intenció d'agrupar els quatre pagaments previstos al Fons Monetari Internacional (FMI) en un de sol, amb data 30 de juny, segons va informar la institució financera internacional. Grècia ha d'abonar a l'FMI aquest mes 1.600 milions d'euros, dels quals el primer pagament, de 305 milions, tenia el dia d'avui com a data límit.

L'anunci va resultar especialment sorprenent quan tot just unes hores abans, en una roda de premsa, la directora gerent del Fons, Christine Lagarde, s'havia mostrat "confiada" de rebre el pagament de 305 milions d'euros, i havia descartat la possibilitat d'aquest pagament conjunt.

Gerry Rice, portaveu de l'FMI, va explicar que "la decisió té com a intenció solucionar les dificultats administratives de realitzar múltiples pagaments en un curt període de temps". Alhora, va explicar que els membres de l'FMI poden acollir-se a aquesta possibilitat des que una decisió del Directori Executiu ho va començar a permetre a finals de la dècada dels 70. No obstant això, no ha estat una mesura molt comuna, ja que l'última vegada que un país va recórrer a això va ser Zàmbia a mitjans de la dècada dels 80.

La Comissió Europea (CE) va assegurar que la decisió de com Grècia fa front als pagaments que ha de realitzar a l'FMI és un afer que afecta les autoritats gregues i la institució financera.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va reiterar que el seu país no acceptarà "propostes extremes" per aconseguir un acord amb les institucions, després dels sacrificis que els ciutadans han hagut de fer aquests anys. "Tots hem d'entendre que el poble grec ha patit molt en els últims cinc anys, i alguns han de deixar de jugar a la seva esquena", va afirmar Tsipras.

El primer ministre va fer aquestes declaracions durant la trobada que va mantenir amb el viceprimer ministre, Yanis Dragasakis, el ministre de Finances, Yanis Varufakis, i el coordinador de l'equip negociador, Euclidis Tsakalotos, per analitzar els resultats de la reunió celebrada dimecres a la nit a Brussel·les. Després d'aquesta trobada amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i el cap de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, Tsipras es va mostrar optimista que en els propers dies es pugui assolir un acord de caràcter definitu.