La Guàrdia Civil va localitzar en un pis de Madrid sans i estalvis els tres germans de 3, 5 i 7 anys desapareguts dimarts passat a Jaén i va arrestar la mare i la tia dels petits. Per la seva desaparició va ser detingut el seu pare, Manuel M.M., de 47 anys, per a qui el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de la Carolina (Jaén) va decretar l'ingrés a presó provisional.

Els agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil ja havien centrat les indagacions en la mare i en els domicilis que freqüentava a Madrid, on vivia, i van demanar la col·laboració de la Unitat Central Operativa (UCO) de l'institut armat, que va contribuir al control de diversos habitatges. Mentrestant, els agents van localitzar la tia dels nens, a la qual van sotmetre a un discret seguiment.

Al portal d'un dels domicilis controlats, la Guàrdia Civil va detectar a primera hora de la tarda la presència de la mare i dels nens. La tia no estava amb ells en aquell moment, però, pel que sembla, va alertar la Policia Municipal, potser en sentir-se vigilada, per lliurar els nens, que llavors ja havien estat localitzats per la Guàrdia Civil.

El general de la IV Zona de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña, va detallar que la dona va explicar als agents que havia contactat amb ells "per no carregar amb les culpes sola". La Guàrdia Civil no dóna encara per tancada l'operació, que ha batejat com a Parc Tres, perquè encara ha de determinar qui va traslladar els nens des de La Carolina a Madrid.

El general de la Guàrdia Civil va afirmar que des d'un principi van pensar que es tractava d'un fet organitzat per la família, que va qualificar de "complexa" i amb diversos antecedents policials, fet pel qual van establir un dispositiu de vigilància dels seus familiars a Jaén, Múrcia i Madrid i van punxar els seus telèfons.

Els tres menors van ser sostrets al parc durant una visita que el seu pare els va fer i després d'una badada del psicòleg del centre de menors que l'acompanyava, que va anar a la caserna de la Guàrdia Civil al costat del progenitor per posar la denúncia, segons el general de l'institut armat.

Els petits, sans i estalvis, i la mare i la tia, totes dues detingudes, van ser traslladats en primera instància a la Comissaria de la Policia Municipal del barri de Villaverde i des d'allà a la Comandància de la Guàrdia Civil a Tres Cantos. Allà es va prendre declaració a les dues arrestades, mentre que els nens van ser posats a disposició de l'Equip de Dona i Menors (Emume) de la Guàrdia Civil.

Presó per al pare

Per part seva, el pare, que va ser detingut el mateix dia de la desaparició, va ser traslladat al matí als jutjats de la Carolina, d'on va sortir poc abans de les tres de la tarda després de declarar. El jutge va ordenar presó comunicada i sense fiança per a l'home, al qual el magistrat va imputar la desaparició dels seus tres fills, que estaven tutelats per la Junta d'Andalusia en un centre de menors i que, segons sembla, havien de ser entregats aviat en acollida.

La Guàrdia Civil havia rastrejat la zona de Despeñaperros a Sierra Morena i va ampliar la recerca més enllà d'Andalusia, si bé totes les seves sospites se centraven en Madrid i en la mare. L'home havia protagonitzat una acampada davant la delegació d'Afers Socials de la Junta d'Andalusia per demanar que li tornessin els seus fills.