El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va mostrar la seva determinació a continuar negociant amb les institucions creditores, malgrat les diferències que fins ara han impedit un acord, i va demanar per a això el suport de l'oposició. Durant un debat extraordinari al Parlament, que es va realitzar a petició del primer ministre per informar sobre les propostes d'acord presentades pels socis i el seu Govern, Tsipras va assegurar que cap de les parts vol arribar a una ruptura.

"La decisió d'ahir (dijous) de transferir els pagaments al Fons Monetari Internacional (FMI) al final del mes demostra que ningú vol la ruptura", va afirmar Tsipras durant el seu discurs davant la Cambra. Grècia va rebre el vistiplau de l'FMI per agrupar tots els seus pagaments corresponents a aquest mes -que arriben als 1.600 milions d'euros- en un sol tram amb data 30 de juny, ja que ahir es complia el primer d'ells, d'uns 300 milions de euros.

En els últims dies, donada la proximitat d'aquests pagaments i la cada vegada més pròxima data de la fi de la pròrroga, Tsipras ha intensificat els contactes al més alt nivell polític per intentar aconseguir un acord. El mandatari grec va confessar que la proposta que li va lliurar fa uns dies el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en nom de les tres institucions, la Comissió, el Banc Central Europeu i l'FMI, va ser una "sorpresa desagradable".

Va insistir que el seu Executiu vol una "solució integral" que també resolgui la qüestió del deute i va assegurar que la proposta del seu Govern constitueix una "base realista" per arribar a un acord. "No necessitem simplement un acord, necessitem una solució integral per a Grècia i per a Europa que posi fi als debats sobre el Grexit" (sortida de Grècia de l'euro), va dir Tsipras.

Va al·ludir expressament al pla de les institucions sobre la reforma del sistema de recaptació de l'IVA, que comporta un augment de la factura de l'electricitat en deu punts percentuals, o l'eliminació de les ajudes socials per als jubilats amb els ingressos més baixos. "No podia imaginar que els polítics pensarien que es podia eliminar el subsidi als jubilats o incrementar en deu punts l'IVA sobre l'electricitat... No podia imaginar que no tindrien en compte tot el que hem negociat en tres mesos", va assenyalar. Tsipras va qualificar d'"il·lògiques" aquestes propostes i va dir confiar que "tot això ha estat una mala jugada dins de la negociació".

Línies vermelles

La retallada de salaris i pensions, així com la restauració dels convenis col·lectius, van ser les línies vermelles que Atenes va assenyalar com a infranquejables des de l'inici de les converses.

L'exprimer ministre i líder de l'oposició, el conservador Andonis Samaràs, va afirmar que la proposta dels socis "és molt pitjor que l'e-mail del Jardúvelis", en al·lusió a les demandes que la troica de creditors va realitzar al seu ministre de Finances, però va instar el Govern a negociar "sobre la base" d'aquestes exigències.

En aquest sentit, el Govern grec ha presentat a les institucions una nova proposta, més específica, sobre la reestructuració del deute, segons un document filtrat pel Financial Times. Aquest pla preveu la reducció del deute, que actualment arriba a gairebé el 180% del Producte Interior Brut (PIB), al 93% el 2020 i al 60% el 2030.