El codirigent de l'opositor i prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP) Selahattin Demirtas va elevar ahir a 350 el nombre de ferits, 30 d'ells greus, registrats en dues explosions en un míting de la formació el divendres a Diyarbakir (sud-est turc), en què van morir dues persones. "Les bombes van explotar just abans que jo comencés la meva intervenció. Mentre intentàvem rescatar persones que havien perdut les cames, els peus, els braços, la policia aspergia gas lacrimògen", va denunciar Dermitas.

Els assistents van cridar consignes contra el president turc, Recep Tayyip Erdogan, quan el dirigent del HDP els va mostrar diaris que no recullen la notícia de l'atemptat contra el míting del partit prokurd. L'explosió va ser causada, segons forces de seguretat citades pel diari Hurriyet Daily, per una bomba a l'interior d'un cilindre de gas farcit de coixinets metàl·lics a manera de metralla, i una bomba de so. Erdogan va manifestar ahir que l'atac no es dirigia contra un partit, sinó contra la seguretat de les eleccions, i va dir que havia intentat comunicar-se amb Dermitas però que no havia respost al telèfon.

"No has de trucar-me. Si ets el president de tot un país, disculpa't amb la gent de Diyarbakir", va etzibar Dermitas. El HDP aspira a aconseguir en les eleccions d'avui el 10% dels vots que li permetria accedir al Parlament. Si ho aconsegueix, el partit governant, AKP, no podria aconseguir la majoria de dos terços necessària per a la reforma constitucional que planeja per tal de modificar el sistema parlamentari de Turquia en una república presidencialista.