Sis setmanes després del terretrèmol que va patir Nepal, la Policia va trobar ahir els cossos de dos espanyols desapareguts a la vall de Langtang, una zona de senderisme que va quedar desvastada per una allau i on encara queden quatre espanyols sense localitzar. L'ajudant del subinspector de la Policia del districte de Rasuwa -on hi ha la vall-, Satendra Yadav, va assegura a l'agència de notícies Efe que els dos muntanyers localitzats són un home i una dona i que els seus cadàvers es traslladaran properament en helicòpter a Katmandú.

"Estem intentant aconseguir més detalls sobre els morts", va afegir Yadav, que va concretar que ahir també van trobar els cossos enterrats de 51 persones més a la vall de Langtang, al nord del país de l'Himalaya. Una superior de l'agent, el subinspector Sundar Chaulagain, va reconèixer que tenien els passaports dels dos espanyols i que, a més, hi havia un altre estranger, de nacionalitat holandesa, entre les víctimes del terratrèmol localitzades ahir.

Els sis espanyols que estaven d'excursió en el moment del sisme en aquesta zona, molt popular entre els senderistes, són l'aragonès, Mixel Pizarr, la càntabra, Isabel Ortiz i els asturians, Sabino Fernández, Jesús Monteirín, Egidio García y Ángel Hernández Muñiz.

L'altra espanyola que es trobava a la zona en aquell fatídic moment va ser la catalana, Roser Palau, que també va morir, tot i que el seu cos va ser localitzat a principis del passat mes de maig.

Els Guàrdia Civils que van participar a les tasques de rescat al Langtang per tractar de trobar als espanyols van descriure el lloc com "dantesc", totalment destruït per l'allau de gel, pedres i fang que es va produir després del terratrèmol.

Una portaveu de la Policia de Nepal, Sharbendra Khanal, va explicar qu sospiten que trobaran "més cadàvers en aquesta zona perquè encara hi ha unes 300 persones desaparegudes" i va afegir que les tasques de recerca per a localitzar-los continuaran avui.

Tal i com va manifestar un alt càrrec de l'Exèrcit nepalí que va demanar l'anonimat, la majoria dels cossos que es troben al Langtang són esquelets i cal identificar-los mitjançant estudis d'ADN. "Com que ha costat tant de temps recuperar els cossos, alguns no es troben en bon estat i és molt complicat identificar-los", va detallar.

A mitjans de maig un grup d'especialistes de la policia científica espanyola va tornar a Madrid després d'estar deu dies al Nepal ajudant al reconeixement dels cadàvers a través, precisament, de l'estudis de les empremtes dactilars i l'ADN. El comissari en cap de la Unitat Central d'Indentificació d'aquest cos, Juan Antonio Rodríguez, va explicar aleshores que membres de l'equip tornarien al Nepal "si hi ha la més mínima possibilitat que apareixi un ciutadà espanyol".

El terratrèmol del passat 25 d'abril, de 7,8 graus a l'escala de Richter, va ser el de major magnitud al Nepal en 80 anys i el pitjor que ha patit la regió de l'Himalaya en una dècada des de que al 2005 un altres sisme va provocar més de 84.000 morts a Cachemira.

Segons les últimes dades oficials, el terratrèmol i la forta rèplica que el va precedir de 7,3 graus l'11 de maig va causar 8.712 morts i 22.220 ferits.

La vall més castigada

Només a la vall de Langtang - on els pobles de Thyangshyup, ?Tsarding, Chamki, Gumba, Langtang, Mundu, Singdum i Kyangjing van quedar completament destruïts- van morir-hi almenys 597 persones i 771 més van resultar ferides.

A més, en aquesta zona, per on anualment hi passen milers de turistes amants del senderisme d'alçada, unes 7.040 cases van quedar totalment destruïdes i 2.410 més hi van quedar de manera parcial, un fet que accentua encara més la tragèndia en aquesta zona a la sombra de l'emblemàtic Himàlaia.