L'expresident del Govern espanyol Felipe González va arribar ahir a Caracas sense inconvenients malgrat que el Parlament del país sud-americà el va declarar persona "non grata" després de la decisió d'incorporar-se a la defensa dels opositors veneçolans presos. Amb gran expectació i desenes de mitjans de comunicació, González, va ser rebut per la dona de l'alcalde metropolità de Caracas, Antonio Ledezma, Mitzy Capriles; la mare de Leopoldo López, Antonieta Mendoza, i l'ambaixador d'Espanya al país, Antonio Pérez Hernández. L'ex governant, en unes breus declaracions a periodistes a l'aeroport, va assegurar que va aconseguir entrar al país sense inconvenients, i que va rebre el tracte regular d'un visitant. "Tot ha anat bé, com amb qualsevol ciutadà", va dir.

González, que va decidir incorporar-se a la defensa de López i Ledezma, va assegurar que fins al moment desconeix els detalls del programa de la seva visita, per la qual cosa no va oferir els detalls de la seva agenda. "He vingut a veure la família i, si fos possible, a Leopoldo i Antonio", va dir l'expresident sense donar més detalls.

López i Ledezma, considerats per l'oposició com a "presos polítics", es troben empresonats, el primer per presumptes delictes vinculats a les protestes antigovernamentals de febrer de 2014, i el segon des de febrer de 2015 per suposada conspiració i associació per delinquir. Aquest és el segon intent de González, que es va definir com a "assessor tècnic extern" dels opositors, d'incorporar-se a la defensa de López i Ledezma. L'expresident ja havia ajornat el viatge a Caracas que, en principi, s'havia pautat per al 17 de maig passat, després que el tribunal que porta la causa de López decidís suspendre la sessió en la vigília de la seva arribada.

Rebuig del Tribunal Suprem

Per la seva banda, la presidenta del Tribunal Suprem de Justícia veneçolà (TSJ), Gladys Gutiérrez, va reiterar ahir que l'expresident del Govern espanyol no podrà sumar-se a la defensa dels opositors presos, perquè ell no pot exercir com a advocat a Veneçuela.