El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va demanar ahir responsabilitat al líder socialista, Pedro Sánchez, i que no converteixi el PSOE en la "falca" de Podem lliurant "a canvi de res a l'esquerra, al populisme i al nacionalisme més radical" els governs de les grans ciutats. Així es va pronunciar el dirigent del PP en roda de premsa per analitzar una "setmana transcendental" per aconseguir acords abans de la constitució dels ajuntaments, prevista per dissabte que ve, i la formació de governs autonòmics. "El PSOE ha de respectar la veu dels ciutadans i permetre governs del PP i acords amb el mateix PP", va destacar Hernando, qui va emplaçar a Sánchez a "parlar més amb persones del seu partit que aquests últims dies han mostrat preocupació per la deriva del PSOE".

Per al portaveu popular, "un partit com el PSOE no pot convertir-se en el mer suport o acompanyant d'altres forces que són les que neixen del populisme més ranci i més radical". En el seu missatge a Pedro Sánchez, el dirigent del PP va advertir que "la regeneració passa per respectar les majories, acords i diàlegs". Per això, li va demanar a Sánchez que, "si vol ser la tercera força en les pròximes eleccions ho té molt fàcil: seguir fent el que desgraciadament i lamentablement està fent, però si el que vol és convertir-se en alternativa al Govern del PP hauria pensar en actuar amb més responsabilitat de la que ara està fent".

Davant la constitució dels ajuntaments, dissabte que ve, Hernández va dir que és "un dia en què s'han de presentar acords de govern amb programes i no un mer acord de butaques". Així mateix, va afegir que és "un dia perquè es consolidin pactes que no tripijocs, que és el que desgraciadament han vingut fent alguns aquests últims dies pretenent guanyar als despatxos el que no han dit els ciutadans a les urnes". Després d'afirmar que els ciutadans no han dit que el PP hagi de ser exclòs de les institucions, el portaveu popular va recordar que el PP va guanyar les eleccions el 24 de maig. "Però em sembla que alguns han confós el missatge dels ciutadans", es va queixar. També va qualificar de "pintoresques" les declaracions del número dos del PSOE, César Luena, en què acusava el PP de nerviosisme i d'estar enfonsat després de les eleccions del 24 de maig. Segons la seva opinió, aquestes acusacions "intenten dissimular el pitjor resultat de la història del PSOE en unes eleccions".

Així mateix, Hernando va recordar als socialistes que "al llarg de la història s'han produït fets que demostren el que passa quan es plantegen pactes antinatura i quan les formacions polítiques renuncien a la seva essència i es converteixen en mers comparses d'altres, per tal d'intentar enderrocar a qui ha guanyat les eleccions".

Resposta dels socialistes

En resposta a aquestes declaracions, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va demanar ahir al PP -a través d'un comunicat- "maduresa política" per "afrontar" els canvis polítics que passaran en les institucions després dels comicis municipals i autonòmics i li va recomanar que encari "el repte" amb "serenitat, altura de mires i sense pànic". En el comunicat, Hernando va remarcar que el PP "sembla tenir pànic a l'època de canvis que s'acosta" i que per això recorre "a l'estratègia de la por", a la qual Antonio Hernando el considera "molt aficionat".

Així mateix, va criticar el president del Govern, Mariano Rajoy, per atemorir la població amb l'avís que "ve el llop" en lloc "d'assumir amb normalitat" els resultats dels comicis, que han estat, al seu parer, "un daltabaix" del PP motivat per "el càstig dels electors". A més, Hernando va expressar que "els que passin a ser expresidents i exalcaldes" al PP ho seran perquè "estan pagant els plats trencats de la corrupció" que la direcció del partit "no ha volgut tallar" i també per la "desigualtat" i el "patiment" que considera que Rajoy ha infligit als ciutadans.