Els creditors van considerar "insuficient" la nova proposta rebuda per part del Govern grec per intentar forjar un compromís que condueixi a un acord sobre els ajustos que ha d'aplicar Atenes, encara que segueix havent-hi esperances per a un acord en els propers dies. Tsipras va rebutjar el passat dimecres l'oferta de la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), de manera que els creditors portaven des de dijous passat esperant una nova proposta alternativa.

El vicepresident de la CE per a l'Euro i al Diàleg Social, Vladis Dombrovskis, va afirmar que un acord amb Grècia és possible en els propers dies, però va instar les autoritats hel·lenes a mostrar "voluntat política" i a treballar més en la substància i menys en "maniobres tècniques".

Segons fonts europees citades pel diari grec Kathimerini, la nova proposta grega conté elements que ja han estat rebutjats en el passat i no suposa un "progrés constructiu". Segons aquest rotatiu, Grècia ha revisat els seus objectius de superàvit primari i, en lloc d'un 0,6% per a aquest any, ara proposa un 0,75% del PIB, i en lloc de l'1,5% per al 2016, planteja un 1,75%. Les institucions havien proposat un 1% i un 2%, respectivament.

El primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, considera que "Europa ha de reconèixer que l'austeritat ha fracassat" i va assenyalar que és "inconcebible" que les institucions li demanin mesures com la retallada de les pensions més baixes.

En una entrevista al diari italià Il Corriere della Sera, Tsipras explica que no és que les seves reformes no agradin a les institucions -Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional- sinó que "el problema" és que alguns es neguen a reconèixer que "l'austeritat no funciona".

"Europa i les institucions han de reconèixer que l'austeritat ha fracassat. No és una decisió fàcil, hem de pensar en el cost econòmic d'una crisi perpètua o, pitjor encara, en el cost històric d'un fracàs", afirma, tot afegint que actualment estan "molt a prop d'un acord sobre el dèficit públic per als pròxims anys".