El PSPV-PSOE va anunciar que dóna per suspeses les negociacions amb Compromís per al Govern de la Generalitat valenciana, i també per al de l'Ajuntament de València, ja que se senten "insultats" i "molt molestos" amb la postura de la coalició que encapçala Mònica Oltra.

Els socialistes valencians ja havien alertat dilluns a la nit que el pacte autonòmic estava en "seriós perill" després que Compromís qüestionés públicament la legitimitat del PSPV per a governar la comunitat, malgrat haver estat, després del PP, la segona força més votada a les eleccions, amb 19 diputats, mentre que els populars en van rebre 21.

Les declaracions de Compromís es van produir després de la reunió de la comissió negociadora entre el PSPV, Compromís i Podem, en la qual es va assolir un acord de polítiques socials per a un futur govern d'esquerres -que havia de ser presentat públicament avui- però es va evidenciar que no hi havia acord sobre la presidència.

El vicesecretari d'Organització del PSPV-PSOE, Alfred Boix, va assenyalar que "ha estat infinita la paciència" que han tingut en el procés negociador, però aquesta "té un límit i l'avarícia trenca el sac", fet pel qual no jugaran a "estratègies" que es dilatin en el temps i volen que hi hagi Govern abans de juliol.

En aquest sentit, el PSPV condiciona el seu suport a la investidura del candidat de Compromís Joan Ribó com a alcalde de València a que hi hagi un acord global a altres municipis de la Comunitat, com ara els valencians de Gandia i de Torrent. Fonts locals de Compromís van explicar, després de conèixer l'anunci de la ruptura de negociacions a nivell autonòmic, que fins ara el "diàleg sobre el programa estava anant bé".

Oferta de pacte

L'alcaldessa de València en funcions, Rita Barberá, es va reunir amb el regidor portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, amb qui va acordar traslladar al PSPV la necessitat que defineixi si manté la seva postura o vol participar "en la formació d'un govern estable i moderat".