La candidata d'Ahora Madrid a l'Ajuntament de la capital, Manuela Carmena, va tancar amb el cap de la llista municipal del PSOE, Antonio Miguel Carmona, un acord per facilitar la investidura de l'exjutgessa com a alcaldessa de la ciutat en el ple de demà. Malgrat l'acord per facilitar la investidura, amb tota probabilitat els socialistes no entraran en l'equip de Govern de Carmena, que ja ha perfilat un executiu amb set regidories, a més d'un coordinador general, un gerent i un coordinador territorial.

Carmena, que compta amb un grup de vint regidors, necessita els vots dels nou edils del PSOE per ser proclamada alcaldessa en la sessió de constitució de l'Ajuntament. Si no obtingués el suport dels socialistes, Carmena no arribaria a la majoria absoluta -29 de 57 regidors- en la votació i l'Alcaldia recauria automàticament en Esperanza Aguirre (PP), per ser la cap de llista de la formació més votada en les eleccions del 24 de maig.

Durant les negociacions obertes les passades setmanes, el PSOE ha exigit a Carmena que obri els menjadors escolars a l'estiu i creï una oficina antifrau, promogui un pla de xoc per netejar la ciutat en els sis primers mesos de Govern i auditi els contractes de les concessionàries d'aquest servei.

Antonio Miguel Carmona també li ha exigit implantar un nou conveni col·lectiu per als treballadors municipals amb la intenció de "recuperar totes les pèrdues laborals i de drets"; i "racionalitzar" l'administració municipal a través d'un estudi funcional de totes les àrees de govern.

El tancament de l'acord es va conèixer després que el president de la comissió gestora del PSM, Rafael Simancas, apuntés al matí que era "gairebé segur" que el seu partit donaria suport a la candidata d'Ahora Madrid a la sessió d'investidura.

No obstant això, Simancas va advertir que, prèviament, Carmena havia d'acceptar a les exigències del grup socialista perquè el seu suport no era un "xec en blanc".

El pacte s'ha aconseguit després que en les últimes jornades els socialistes haguessin expressat el seu malestar per declaracions de Carmena en què aquesta assegurava que es veia alcaldessa o que l'acord estava enllestit "al 99%".

El grup del PSOE també va criticar la publicació en els mitjans de comunicació de la composició del govern que l'exmagistrada vol implantar a la ciutat, així com el fet que aquest possible organigrama no manté la paritat entre homes i dones.

El pacte a l'Ajuntament de Madrid es va tancar un dia després del principi d'acord sobre regeneració democràtica entre Cristina Cifuentes (PP) i Ignacio Aguado (Ciutadans) per a la investidura de la primera com a presidenta de la Comunitat de Madrid.

Per altra banda, el president en funcions de la Junta de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, va rebutjar revelar si serà el candidat del PP a la reelecció en la sessió d'investidura i va argumentar que actualment està centrat a buscar estabilitat i suports al programa que va defensar en campanya electoral.

"Depèn de mi", va assegurar després de ser preguntat de què depèn la decisió de seguir com a candidat a la reelecció, després de signar amb el delegat de Ciutadans, Luis Fuentes, el compromís de regeneració democràtica que era condició per emprendre les negociacions sobre la governabilitat en aquesta autonomia.

Finalment, dirigents del PP i de Podem de Castella-la Manxa es reuneixen avui a Toledo per primera vegada després de les eleccions autonòmiques i municipals del 24 de maig. La trobada se celebrarà enmig de les negociacions entre PSOE i Podem per aconseguir un acord que permeti la investidura del candidat socialista a presidir el Govern de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.

Un acord que, segons García-Page, està ja "molt definit" i que es farà públic a principis de la setmana que ve. Precisament, Podem ha convocat per a demà a Azuqueca de Henares una assemblea oberta per informar els seus militants sobre aquestes negociacions.