El Ministeri Públic de la Confederació Helvètica ha obert una investigació "contra desconeguts" per poder esbrinar si les negociacions sobre el programa nuclear iranià van ser espiades. André Marty, portaveu del Ministeri Públic, va confirmar una informació revelada inicialment per la ràdio SRF.

Aparentment, els primers que van donar l'alarma van ser els serveis d'espionatge helvètics, que van alertar el Govern suís i aquest al seu torn va demanar a la Fiscalia que obrís una investigació. En aquest sentit, els agents de la policia suïssa van efectuar escorcolls en un hotel de luxe. "L'objectiu d'aquest escorcoll era per una banda protegir informació i per l'altra, constatar si els sistemes informàtics del lloc haurien pogut ser infectats per un virus", va explicar Marty, que no va dir de quin lloc es tractava.

Les negociacions nuclears que s'han dut a terme en els darrers dos anys entre l'Iran i el Grup 5+1 (Rússia, la Xina, EUA, França, Regne Unit i Alemanya) van tenir lloc a diversos hotels a Ginebra i Lausanne, i en aquesta darrera ciutat suïssa es va produir l'últim tram del diàleg que va permetre arribar a un acord preliminar el passat 2 d'abril.

L'empresa de ciberseguretat Kapersky, amb seu a Moscou, va explicar que havia descobert un virus informàtic que havia afectat tres hotels en els quals es van dur a terme les converses nuclears, els detalls de les quals són estrictament confidencials. La firma va dir que el programari maligne era tan complex que ha d'haver estat creat per un Govern.

En base a les explicacions d'un exfuncionari d'intel·ligència dels EUA, el diari Wall Street Journal va atribuir la tasca d'espionatge a Israel, el Govern del qual rebutja obertament l'acord.