La Casa del Rei va destacar que la retirada del ducat de Palma de Mallorca a la infanta Cristina és una decisió de Felip VI que ell va comunicar a la seva germana abans de rebre la carta amb la qual la Infanta argumenta que va ser ella qui va prendre la iniciativa de renunciar al títol. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir el reial decret, signat pel Rei i ratificat pel president del Govern, amb data de dijous, on el Monarca acorda "revocar l'atribució a Sa Altesa Reial la infanta Cristina de la facultat d'usar el títol de Duquessa de Palma de Mallorca", que li va concedir el rei Joan Carles el 1997, quan es va casar amb Iñaki Urdangarin.

L'advocat de la Infanta, Miquel Roca, va assegurar que la seva clienta no només "està d'acord amb aquesta decisió", sinó que ella va ser qui va manifestar "des de fa dies" la seva "voluntat" de renunciar al ducat de Palma en una carta escrita de pròpia mà. Al mateix temps que reconeixia el "disgust" de la infanta Cristina per perdre un títol que té per a ella "valor afectiu", Roca va explicar que la seva defensada havia renunciat a ell "en el moment en què ha cregut que no tenia cap tipus de sentit mantenir-lo", ja que "podria generar un tipus de polèmica social de la qual ella volia estar allunyada".

En una carta manuscrita de quatre fulles, datada l'1 de juny a Ginebra i donada a conèixer pel diari La Vanguardia, la infanta Cristina explica al seu germà que, després d'una "llarga i dolorosa reflexió", havia decidit renunciar al títol "evitant així qualsevol polèmica" que "pogués plantejar-se a la ciutat de Palma" i li prega que adopti "les mesures necessàries" per formalitzar la renúncia.

Portaveus de la Casa del Rei van explicar, per contra, que es tracta d'una decisió del rei Felip, "ni sobtada ni improvisada", i que la carta va arribar a la Zarzuela després que el Monarca li hagués comunicat dijous a la tarda a la seva germana que li revocava el títol de duquessa.

En aquest mateix sentit, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va destacar que es tracta d'una decisió "exclusiva del Rei" i va apuntar que la Casa del Rei "ha deixat ben clar" quina va ser la seqüència dels esdeveniments.

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, que va prendre declaració a la Infanta com a imputada el 8 de febrer de l'any passat i que va decidir portar-la a judici el 22 de desembre, va rebutjar pronunciar-se sobre la retirada del ducat amb aquestes paraules: "No opinaré sobre el que no em competeix".

Tampoc va voler opinar la portaveu del Govern balear en funcions, Núria Riera, que es va limitar a expressar el seu "absolut respecte", però sí ho va fer el portaveu del govern municipal palmesà, que va celebrar que el rei Felip estigui "donant mostres del fet que sap exercir el seu càrrec" i "torni a connectar amb els ciutadans de Palma" i de la resta de ciutats.

El cap de llista de MES a l'Ajuntament de la capital balear i previsible nou alcalde de la ciutat, Antoni Noguera, es va mostrat igualment "satisfet" amb la decisió "intel·ligent" i "de sentit comú" adoptada per Felip VI i va considerar que es tracta d'"una victòria ciutadana".