Izquierda Unida (IU) va consumar finalment el divorci amb la federació madrilenya i va trencar "legalment" amb la seva organització territorial amb el suport del 70% del Consell Polític, inclòs el del coordinador, Cayo Lara, després d'una guerra de gairebé nou mesos pel seu desafiament reiterat a la direcció.

Un conflicte que "políticament", van dir a Efe alguns dirigents, queda resolt després d'una tensió acumulada que va arrencar a l'octubre per l'incompliment de les resolucions que exigien el cessament dels portaveus de l'Assemblea i l'Ajuntament de Madrid, Gregorio Gordo i Ángel Pérez, assenyalats com a responsables "subsidiaris" de l'escàndol de Caja Madrid i les targetes opaques.

El desacord es va anar enrocando fins a arribar al punt màxim d'enfrontament amb les discrepàncies sobre la manera de convergir: si fer-ho sense sigles amb Ahora Madrid o amb elles, com defensava l'executiva regional.

És la primera vegada que IU pren una mesura tan dràstica perquè encara que una cosa semblant va succeir el 2011 amb la seva organització al País Basc, en aquell cas va ser arran d'una escissió en aquesta federació.

5.000 militants afectats

La decisió, que afecta uns 5.000 militants que hauran de tornar a fer-se el carnet d'Izquierda Unida si volen seguir pertanyent a la formació, va caure molt malament en IUCM, que la va qualificar d'"abús" i ja va anunciar que aniran als tribunals.

La resolució votada, a proposta del secretari d'Organització, Adolfo Barrena, estableix la creació de la nova federació d'IU, que no tindrà entitat jurídica pròpia i serà la direcció federal que la "pilotarà" de manera provisional.

Ho farà fins que una assemblea, que tindrà lloc després de les eleccions generals, permeti a Madrid dotar-se dels seus propis instruments d'organització. La militància d'IUCM té un termini de tres mesos des d'ahir per tornar a afiliar-se a IU, encara que es plantegen una sèrie d'esculls com, per ?exem?ple, què fer amb els seus càrrecs electes a la Comunitat de Madrid.

Un centenar de regidors -cinc alcaldes- cap a l'Assemblea ni a l'Ajuntament de la capital podrien quedar en el "llimbs" polític en els seus ajuntaments a l'espera de decidir si es fan o no el nou carnet d'IU.