Un 47,1 per cent de les persones sense llar ha patit un incident o delicte d'odi per la intolerància i els prejudicis cap a la seva situació d'exclusió social extrema i, d'aquest percentatge, un 81,3 per cent ha passat per aquesta experiència en més d'una ocasió. Aquestes dades es desprenen d'una investigació pionera a Espanya per conèixer la prevalença dels delictes d'odi contra les persones sense llar ateses per les organitzacions de l'Observatori Hatento, entre elles l'Associació Pro Drets Humans (Apdhe).

Ser dona, tenir un origen espanyol, tenir problemes de consum d'alcohol i portar més temps d'estada al carrer són factors que incrementen la vulnerabilitat de les persones sense llar davant aquest tipus de situacions, segons l'informe.

El 87 per cent de les persones responsables dels incidents o delictes d'odi van ser homes i un 57 per cent tenien entre 18 i 35 anys, d'acord amb la informació proporcionada en les entrevistes.

En el 28,4 per cent de les experiències analitzades, els responsables de l'agressió o humiliació van ser nois joves que estaven de festa, un 10,1 per cent dels entrevistats van relatar experiències relacionades amb el tracte rebut pels serveis policials i els grups nazis van estar implicats en un 7,3 per cent dels incidents.

El treball està basat en entrevistes a 261 persones sense llar realitzades a Alcobendas, Barcelona, ??Bilbao, Madrid, Móstoles, Múrcia, Sant Sebastià i Sevilla entre l'1 de desembre de 2014 i el 30 abril 2015. De les 123 persones entrevistades que van afirmar haver patit almenys un incident o delicte d'odi, 121 van accedir a explicar la seva experiència, dos van demanar no seguir amb l'entrevista i set es van descartar per inconsistències en el discurs, de manera que l'anàlisi es va realitzar a partir del relat de 114 episodis.

Diversitat d´agressions

En un 42,9 per cent dels casos, les persones sense llar van ser insultades o tractades de manera vexatòria, mentre que el 40,8 per cent van patir agressions de caràcter físic. En un 61,1 per cent dels casos hi va haver missatges ofensius relacionats amb l'expulsió de l'espai en què es trobava la víctima, amenaces, insults o qualificatius denigrants com «ves a dormir a l'abocador», «et matarem», «ets una escòria humana» o «ets una vergonya per a Espanya».