L'exconseller de Solidaritat i Ciutadania de la Generalitat Valenciana Rafael Blasco va ingressar poc abans de les nou del matí al centre penitenciari de Picassent (València) per complir una sentència de sis anys i mig de presó pel desviament de fons públics dirigits a cooperació internacional a Nicaragua.

L'exdiputat autonòmic i exportaveu parlamentari del PP va ser condemnat per delictes de malversació en concurs de prevaricació i falsedat, i té pendents dues causes pel suposat desviament d'altres partides destinades també a iniciatives solidàries.

Blasco havia estat citat per a ahir per la secretria de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana perquè informés sobre el centre escollit i iniciés la seva condemna, però va anar-hi divendres a última hora, tres dies abans d´allò previst, i fins ahir no va transcendir el nom del centre penitenciari que havia triat per complir condemna.

El Tribunal Suprem va rebaixar en any i mig la condemna inicial del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en entendre que no va existir delicte continuat, i va mantenir la pena de 20 anys d'inhabilitació per a càrrec públic.

La sentència relata com Blasco, en la seva qualitat de conseller, va convocar al març de 2008 la concessió de subvencions a grans projectes de cooperació internacional, convocatòria a la qual va concórrer un altre dels condemnats, Marcial López, en nom de la Fundació Cultural i d'Estudis Socials.

La Conselleria va concedir a aquesta fundació un total d´1,6 milions d'euros suposadament per a dos projectes a Nicaragua que tenien com a objectiu millorar les condicions de vida de dues comunitats rurals a través de l'accés d'aigua potable i fomentar el seu desenvolupament sostenible mitjançant la producció d´aliments.

El Suprem considera provat que d'aquests diners que la Generalitat va invertir en aquests dos projectes amb prou feines va arribar al seu destí un 3%, exactament 47.953 euros.