El PSOE demanarà la recusació dels magistrats designats per jutjar el cas Gürtel Concepción Espejel i Enrique López si ells no s'inhibeixen, per observar "falta d'aparença d'imparcialitat", segons va anunciar el portaveu al Congrés, Antonio Hernando. Va assegurar que l'aparença d'imparcialitat és "fonamental" en un cas com aquest, al qual es va referir com "el major cas de corrupció política dels últims anys".

Després de defensar que la independència judicial no només és un dret de les parts, sinó una garantia de l'Estat de dret, Hernando va assenyalar que l'aparença d'imparcialitat es determina "no només per les relacions amb les parts, sinó per la pròpia imatge i les coses que han fet".

El portaveu socialista al·ludia així al fet que Espejel i López són dos exvocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) designats en el seu dia a proposta del PP, fet que segons la seva opinió no respon a l'expectativa dels ciutadans que es dicti una "sentència que jutgi amb imparcialitat" aquest cas.

El ponent de la sentència serà Enrique López, que va tornar a l'Audiència Nacional al setembre de 2014 després de dimitir al juny del seu càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional després de ser imputat per un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir begut.

López havia arribat un any abans al TC a proposta del PP procedent de la secció segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, a on va recalar el 2008 després d'haver exercit com a portaveu del CGPJ, òrgan per al va ser nomenat el 2001 per la majoria conservadora del Senat vocal del Consell General del Poder Judicial.

La seva designació pel PP com a candidat al Tribunal Constitucional a proposta del Senat va ser una de les causes del bloqueig que va impedir la renovació dels membres de l'Alt Tribunal, ja que des d'alguns sectors polítics es dubtava de la seva neutralitat.

Espejel, per part seva, també va ser triada vocal del Consell General del Poder Judicial a petició del PP, càrrec del qual va prendre possessió el 23 de setembre del 2008. Va presidir les audiències provincials de Segòvia, Tarragona i Guadalajara i des de 1999 és membre nata de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va recordar que els socialistes van donar suport en el seu moment a l'elecció com a vocals del CGPJ dels dos magistrats que ara han estat designats per al cas Gürtel. Hernando va acusar els socialistes d'haver estat des del primer moment "intentant condicionar la instrucció" d'aquest important cas.

"Sorprèn que es queixin de dos magistrats que perquè no han estat proposats per ells no consideren prou independents", va dir Hernando dels socialistes, a més de recordar que el PSOE va votar a favor de la seva designació com a vocals del Poder Judicial -a proposta del PP -, fet pel qual va entendre llavors que estaven "capacitats".

L'instructor, proper al PSOE

Hernando va expressar la seva preocupació per la "doble vara de mesurar" dels socialistes, als quals va recordar que el nou instructor del cas, José de la Mata, va ser director general amb el PSOE.

El portaveu popular considera que és "molt típic" de l'esquerra "pressionar" els jutges com han fet, va afirmar, amb Mercedes Alaya, instructora del cas dels ERO fraudulents a Andalusia, i ara "tornen a ballar-la" i pretenen generar una polèmica quan hi ha un jutge que entenen que "no és de la seva corda".