L'anunciada dimissió del Govern d'unitat palestí, que el president, Abu-Mazen, va demanar que sigui posposada fins dilluns, ha posat sobre la taula el fracàs de la reconciliació palestina, sense avenços un any després d'acordar-se. El primer ministre, Rami Hamdala, va presentar la renúncia del Gabinet, però Abu-Mazen li va demanar que es mantingui de moment en el seu lloc.

Encara es desconeix si Hamas integrarà el proper Gabinet, que es debatrà dilluns a Ramal·la en la reunió del Comitè Executiu de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), de la qual el moviment islamista no forma part.

"Abu-Mazen ha donat llum verda a Hamdala perquè vagi pensant en propostes de noms per al nou Govern, que seguirà encapçalant ell", va explicar una font propera a la Presidència palestina sota condició d'anonimat.

Durant els propers quatre dies el president debatrà la situació amb els diferents partits aglutinats sota el paraigües de l'OLP, però també amb Hamas, soci en la formació del Govern de reconciliació ara a la vora de dissoldre's.

Després d'anunciar-se dimarts la dissolució en 24 hores de l'Executiu, Hamas va mostrar el seu rebuig a la creació unilateral d'un de nou sense coordinació amb el seu grup o altres formacions.

"Mitjançant les consultes, el president decidirà quin tipus de Govern serà, si només un de nou o un consens nacional que inclogui tots els poders polítics palestins, inclòs Hamas", va exposar el secretari general del Consell Revolucionari de Fatah, Amin Maqbul. L'abril de l'any passat, el moviment islamista i el nacionalista Fatah van anunciar la fi de la divisió interna iniciada el 2007 amb la presa de control de Hamas sobre Gaza per la força.