El Govern francès va anunciar un pla per fer front a la crisi d'immigrants al Mediterrani que inclou "intensificar" les expulsions de sense papers i crear 11.000 places d'acollida dirigides sobretot a demandants d'asil i als que ja han obtingut l'estatut de refugiat. El titular d'Interior, Bernard Cazeneuve, va presentar al final del Consell de Ministres aquest pla, que pretén, d'una banda, "fer fluids els dispositius d'acollida dels demandants d'asil i protegir-los millor" i, per una altra, "portar a terme una lluita decidida contra la immigració irregular".

Aquest segon punt es traduirà en "la intensificació dels controls" al territori francès o en "la millora de la qualitat dels procediments" d'expulsió. També s'incrementarà l'esforç per desmantellar xarxes d'immigració irregular, promoure ajudes perquè els immigrants tornin als seus països d'origen i mantenir "una cooperació activa" amb aquests països.

Aquests dispositius tenen un significat particular en un moment de tensió amb Itàlia, des d'on centenars d'immigrants porten dies intentant entrar a França, sobretot des de la ciutat costanera de Ventimiglia. Després que la setmana passada més de 1.000 d'aquests sense papers fossin retornats a Itàlia per les autoritats gales quan intentaven arribar a Menton, alguns d'ells s'han instal·lat en un campament al costat del mar prop de la frontera.

Mentre Europa discuteix com frenar l'actual onada migratòria, Hongria va anunciar la construcció d'un filat a la seva frontera amb Sèrbia per impedir que els immigrants accedeixin a la zona Schengen de lliure circulació.

El Govern conservador nacionalista hongarès va advertir que "no pot esperar més" a que es prenguin decisions d'àmbit europeu i va informar de la construcció d'una tanca de 4 metres d'açada al llarg dels 175 quilòmetres de frontera amb Sèrbia.

Per altra banda, un total de 625.000 persones van sol·licitar asil a la Unió Europea (UE) l'any 2014, de les quals 202.000 ho van fer a Alemanya, davant de les 5.900 que el van demanar a Espanya, país que se situa a la cua amb un 0,9 per cent de sol·licituds de protecció internacional.