El nou Govern andalús de Susana Díaz, que passa d'onze a tretze conselleries, incorpora vuit cares noves, entre les que destaca la tornada de Rosa Aguilar a l'executiu autonòmic cinc anys després, la confirmació de Manuel Jiménez Barrios com a "número dos" i la presència de dos independents.

El nou Executiu autonòmic respecta la paritat electoral, amb vuit homes i sis dones (inclosa la presidenta), i hi ha representades les vuit províncies andaluses. L'"home fort" de l'Executiu andalús serà Jiménez Barrios, que a Presidència sumarà Vicepresidència i Administració Local, tasques de les quals ja s'encarregava des de gener després de la sortida de Diego Valderas (IU) del càrrec per la ruptura del pacte de govern.

La incorporació més cridanera és la de Rosa Aguilar, que dirigirà la cartera de Cultura (àrea que recupera una conselleria independent), i que torna al Govern andalús després de ser fins al 2010 consellera de Foment i Habitatge amb José Antonio Griñán, càrrec que va deixar per ser ministra amb José Luis Rodríguez Zapatero.

Els dos independents del Govern de Díaz són els rectors de la Universitat de Sevilla, Antonio Ramírez de Arellano, que dirigirà Economia i Coneixement, i de la Universitat de Màlaga, Adelaida de la Calle, al capdavant d'Educació, àrea que recupera una conselleria pròpia, igual que Salut, amb Aquilino Alonso, també una nova incorporació.

En l'actual equip repeteixen cinc consellers respecte l'anterior govern, encara que alguns ara dirigeixen àrees amb menys competències, mentre que han sortit del mateix 3 (Luciano Alonso, Elena Víboras i María Jesús Serrano), ja que els altres tres que el van deixar eren els representants d'IU.

El nou Executiu andalús, que governarà en minoria a la desena legislatura, tindrà com a principals reptes la lluita contra la desocupació a la comunitat, en la qual hi ha més d'un milió d'aturats, i desterrar els casos de corrupció per recuperar la confiança ciutadana.

Amb el seu segon Executiu, després del que va formar el 2013 en assumir la Presidència de la Junta d'Andalusia després de la sortida de José Antonio Griñán, Díaz mantindrà com a principal necessitat baixar del milió d'aturats a l'autonomia, fita que previsiblement s'assolirà aquest estiu perquè actualment hi ha 1.006.591 aturats. L'atur, juntament amb la corrupció, es mantenen com a principals preocupacions per a la gran majoria dels andalusos.