Organitzacions socials, partits i sindicats van reclamar ahir, en el Dia Mundial del Refugiat, un canvi radical en les polítiques de la Unió Europea per a atendre les necessitats de les persones que es veuen obligades a abandonar les seves llars a causa de conflictes.

Un total de 59.500.000 de persones s'han convertit en desplaçades forçoses per les guerres, els conflictes i la persecució l'any passat, la xifra més elevada des de la fi de la II Guerra Mundial, segons dades de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per a als Refugiats (Acnur).

A la plaça de la Independència de Madrid, activistes d'Amnistia Internacional han desplegat un vaixell gegant de paper sobre una lona blava com a símbol dels immigrants procedents d'Àfrica que creuen el Mediterrani per arribar a les costes europees.

Una activista va llegir un manifest en nom de l'organització per subratllar que el cost humà de les polítiques migratòries de la Unió Europea és "incalculable" i preguntar-se "quantes persones més han de morir perquè els líders europeus deixin de mirar a una altra banda o lamentar-se en va?".

Caritas també va denunciar en una nota "la manca de voluntat dels responsables europeus per escoltar i veure el patiment dels immigrants i refugiats que arriben a les nostres fronteres".

"El que els refugiats necessiten amb més urgència és solidaritat", va recalcar el secretari general de Càritas Europa, l'espanyol Jorge Nuño, que va expressar el seu desig d'escoltar els líders europeus dir que volen salvar les vides dels immigrants i ajudar-los a reubicar.

El PSOE també va exigir a la Unió Europea que acordi el més aviat possible una política comuna en matèria d'immigració per donar resposta a la tragèdia humanitària de la Mediterrània, així com a les seves causes, mitjançant la recuperació de polítiques de cooperació i solidaritat.

Els socialistes van instar el Govern espanyol a "donar exemple" assumint les quotes proposades per la Comissió Europea per al repartiment dels sol·licitants d'asil i a preparar l'acollida d'aquestes persones en col·laboració amb les organitzacions socials implicades en la seva atenció.

El sindicat Comissions Obreres va demanar a l'Executiu espanyol que col·labori de manera activa en la posada en marxa del pla d'acollida proposat per la Comissió Europea com a "punt de partida davant la greu crisi humanitària de la Mediterrània".